Svet
6790 ogledov

Znanstveniki: To je razlog za tak potek epidemije na Balkanu

Koronavirus covid-19 Profimedia
Belgijski znanstveniki menijo, da so za različen potek pandemije po evropskih državah krivi tudi geni.

Belgijski znanstveniki z Univerze v Gentu so primerjali podatke evropskih držav in iskali morebitne vzroke za razlike med potekom pandemije. V skandinavskih državah je število smrtnih žrtev zaradi bolezni covid-19 nižje kot v državah zahodne Evrope. Podobno kot v Skandinaviji je tudi na Balkanu. Veliko žrtev beležijo v sosednji Italiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. 

Znanstveniki z univerze v Gentu so odkrili povezavo med genom ACE1 in covidom-19, piše La Libre. Razliki naj bi botroval polimorfizem D gena ACE1. Gre za pojav, ko znotraj ene populacije pride do več različic istega gena. "Bolj kot gremo proti vzhodu Evrope, pogostejši je polimorfizem D gena ACE1," pojasnjuje mikrobiolog in imunolog Joris Delanghe z univerze v Gentu. "Bolj, kot se premikamo iz zahodne Evrope v srednjo in vzhodno Evropo, bolj se epidemija covida-19 zmanjšuje." 

Znanstveniki menijo, da omenjeni pojav lahko pojasni do 41 % razlike v pandemiji med državami. Do tega zaključka so prišli, ko so primerjali podatke pojavnosti polimorfizma med prebivalci 25 držav v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki s podatki Univerze Johns Hopkins o številu okužb in smrti v teh državah.    

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Naklonsky 07:14 06.maj 2020.

    Dobrih šest mesecev pred izbruhom epidemije covida na evropskih tleh so belgijci uničili šest milijonov zaščitnih mask. Podobnosti s Šarčevo vlado, ki je zalogo podarila Kitajcem. Njihova liberalna vlada, podobno ko šarčeva, ni naredila popolnoma nič, da bi se pripravila ...prikaži več na koronavirus. No, in zdaj so krivi geni? Bedarija. Vsako opravičilo je dobro, lastno krivdo je težko priznati. Podobno je bilo v obdobju šarcizma.