Zdravje > Aktualno
9305 ogledov

Takšna je dejanska slika okuženih v Sloveniji

koronavirus covid-19 test Epa
Vsak trideseti prišel v stik s koronavirusom.

Nacionalna raziskava o razširjenosti novega koronavirusa je v Sloveniji končana, po besedah vladnega govorca Jelka Kacina bodo rezultate javnosti predstavili jutri in ne danes, ko je bilo napovedano.

 "Analiza rezultatov še ni končana, s prvimi podatki je bila včeraj seznanjena strokovna skupina na ministrstvu za zdravje, danes se bo z njimi seznanila tudi vlada, jutri pa jo bomo predstavili na tiskovni konferenci," je pojasnil Kacin. 

Vodja raziskave Miroslav Petrovec je pred dnevi dejal, da so vanjo vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa.

Koronavirus covid-19 Zdravje Sodelovala v raziskavi, dobila tak izvid

Po poročanju Radia Slovenija naj bi se s Covid-19 okužil vsak trideseti Slovenec, Nacionalna raziskava o razširjenosti novega koronavirusa je bolj ali manj potrdila predvidevanja, je za za omenjeni radio dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. "Se pravi, s 95-odstotno verjetnostjo je prekuženost med dvema in štirimi odstotki. Kar je relativno malo, pomeni pa tudi, da je vsak trideseti prišel v stik s koronavirusom."

Po 18. maju novi ukrepi?

Izsledki raziskave bodo sicer podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov. Če bodo rezultati raziskave pokazali, da je v državi sorazmerno malo novega koronavirusa, si lahko navedbah vodje svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović 18. maja obetamo še en sklop rahljanja ukrepov, kot sta odprtje večjih trgovin in postopno sproščanje turizma. 

Zdravnica je pred dnevi poudarila, da razglasitev konca epidemije ni odvisna od raziskave. To bi bilo po njenih besedah mogoče le, če kar nekaj časa ne bi bilo novih okuženih in bi tudi padalo število hospitaliziranih bolnikov.

"To je zgolj teoretično razmišljanje, saj je populacija ostala občutljiva na virus ter virus še vedno kroži po Evropi in po svetu. Paziti moramo, da ne pride do vnovičnega večjega vnosa virusa v državo," je opozorila. Po njenih besedah bomo morali biti pozorni, kateri gosti bodo prihajali na počitnice v Slovenijo, pri tem pa bi bilo zaželeno elektronsko sledenje stikov za celotno EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jate 20:05 05.maj 2020.

    upam ,da cepljenje ne bo strogo nujno,ampak le kdor zeli

  • marsal22 18:02 05.maj 2020.

    nekateri vemo ! In vemo , da januarja še niso znali določiti diagnoze ! Ena viroza , pač - so rekli !

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 16:20 05.maj 2020.

    na koncu je "strokovnjakinja" povedala bistvo, in sicer, da nas hočejo elektronsko slediti, vse ostalo je brezveze. kdaj se bodo ljudje zbudili, je pa drugo vprašanje.