Zdravje
17431 ogledov

Sodelovala v raziskavi, dobila tak izvid

Koronavirus covid-19 Profimedia
Sodelujoča v vseslovenski raziskavi o razširjenosti bolezni covid-19 v Sloveniji dobila rezultate.

izvid covid raziskava | Avtor: Bralka Bralka
"Zanima me, ali sem slučajno že prebolela okužbo, ali imam protitelesa," nam je sredi aprila dejala ena od nekaj več kot 1300 prostovoljcev, ki so se odločili sodelovati v vseslovenski raziskavi o razširjenosti bolezni covid-19 v Sloveniji. Odgovor na to vprašanje jo je zelo zanimal, saj sta bila v času, ko so po Sloveniji razsajali gripa in respiratorni virusi, bolna oba njena otroka. Sama je sicer zgolj kihala. Potihem je upala, da bodo rezultati na prisotnost protiteles za covid-19 pozitivni. 

Zdaj je dobila odgovor. V obeh primerih, tako v primeru brisa nosu kot vzorca krvi, je izvid negativen. Bralka v času odvzema brisa ni bila okužena s covid-19, niti ni okužbe prebolela v preteklosti.

koronavirus COVID-19 test Izpoved testiranke Zdravje Izpoved testiranke: Je virus med nami že krožil januarja in februarja?

Podatki boljši od pričakovanja

Kakšni so rezultati raziskave, bo jasno jutri, ko naj bi jih predstavili. Na današnji tiskovni konferenci je uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin pdejal, da so jih rezultati preiskave presenetili, saj je število prekuženih večje od pričakovanega. Opozoril pa je na odkritje v raziskavi dr. Petrovca, ko je oseba, ki se je izkazala za pozitivno na covid-19, pa za to sploh ni vedela, okužila tudi ostale družinske člane. Prav zaradi takšnih primerov moramo po njegovem paziti, da ne "zdrsnemo spet na začetek".

Jelko Kacin Raziskava Slovenija Kacin: Podatki o prekuženih v Sloveniji so boljši od pričakovanja

Raziskava zdaj prehaja v drugo fazo, ki bo potekala naslednjih šest mesecev. Sodelujoče bodo vsakih 14 dni po telefonu poklicali in jih povprašali o njihovem zdravju in počutju. V primeru, da bodo imeli katerega od simptomov in znakov okužbe dihal, bodo po potrebi organizirali odvzem brisa zgornjih dihal in/ali odvzem krvi. Predvidoma v začetku oktobra jim bodo spet odvzeli kri in preverili, ali so v obdobju od prvega testiranja do takrat prišli v stik z virusom SARS-CoV-2, ne glede na to, če so v tem obdobju imeli okužbo dihal ali ne. 

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Končno: Takšne podatke smo čakali od začetka epidemije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice