Zdravje > Aktualno
3012 ogledov

Končno: Takšne podatke smo čakali od začetka epidemije

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Tudi včeraj brez novih okužb, umrl en bolnik.

Včeraj smo bili v Sloveniji ponovno brez novo potrjenih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je bila nedelja drugi dan po dveh mesecih, ko na testiranjih niso potrdili nobene nove okužbe.

"Prvič po dveh mesecih v posameznem dnevu nismo zabeležili nobene nove okužbe. S tem smo dobili potrditev, da smo v vrhu držav z dobrim soočanjem z epidemijo," je spodbudne podatke, ki smo jih beležili med vikendom, na novinarski konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin.  

Po današnjih podatkih vlade je sicer umrl še en bolnik s covidom-19, v bolnišnici pa se zdravita dva bolnika s to boleznijo manj kot dan prej.

Težko pričakovanih podatkov o prekuženosti populacije z novim koronavirusom nam danes še niso predstavili. Po Kacinovih besedah se mora z njimi najprej seznaniti in jih analizirati strokovna skupina na ministrstvu za zdravje. "Zagotovo pa vas bomo o rezultatih obvestili v najkrajšem možnem času," je dodal.  Izsledke nacionalne raziskave bodo predstavili v torek, je za STA sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za danes dopoldan. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

Včeraj so sicer opravili 616 testov, kar je več kot v soboto, ko so na Covid-19 testirali 500 oseb. Hudo bolna, kar pomeni, da potrebuje intenzivno nego, je ena oseba manj (20).

V Sloveniji imamo tako do sedaj še vedno 1439 potrjeno okuženih, od tega je 227 aktivno okuženih. Do včeraj so opravili 57504 testiranj. Umrlo je 97 bolnikov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • bodočipartizan 11:48 04.maj 2020.

    Število okuženih ni taka težava kot število umrlih. Pri nas vlada ni nič naredila za zaščito starejših, zato jih umre (glede na število okuženih) dvakrat toliko kot na Japonskem!