Slovenija
1517 ogledov

Mirkovič: Covid enota v UKC LJ uporablja še stare ventilatorje

Ventilator Sirius - R30 je po oceni dr. Mirkoviča primeren za uporabo covid bolnikov, a ob dodatni opremi.

"Respirator je ponarodelo ime za tip ventilatorja, ki ga uporabljamo za reševanje kritično ogroženih bolnikov. Slišimo, da jih primerjajo z golfi in mercedesi, želimo si čim boljših ventilatorjev za bolnike, zato ker lahko ventilator ob nepravilni uporabi dodatno poškoduje pljuča - radi bi ugotovili najboljše območje varnega predihavanja," je na današnji tiskovni konferenci ob 11. uri dejal prof. dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana, nekdanji vodja centra za intenzivne terapije pri UKC Ljubljana. 

"V UKC Ljubljana še vedno imamo covid-19 enoto, ki uporablja ventilatorje, ki so bili v lasti UKC Ljubljana že od prej. Zaenkrat ni bilo potrebe, da bi uporabili druge ventilatorje. Nove ventilatorje uporabljati na bolnikih, ki prihajajo, ni enostavno."

Tomislav Mirkovič, UKC Ljubljana

Povedal je, da je bila ob nabavi ventilatorjev ob krizi v mesecu marcu posebna situacija. "Govorilo se je, da bodo ljudje umirali, ker ne bomo imeli dovolj ventilatorjev," je dejal Mirkovič. "Bila je dosti velika zmešnjava v Sloveniji, zato je UKC LJ šel, skupaj s posamezniki, ki so bili pripravljeni razvijati slovenske ventilatorje, v razvoj ventilatorjev. Razvili smo dobre ventilatorje, a je do njihove uporabe še dolga pot. Pripravljeni so, da bi jih lahko uporabili ob morebitni novi krizi. Sedaj uporabljamo ventilatorje, ki so že certificirani."

Tarča Soočenje Gale - Počivalšek Slovenija Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni

So boljši in slabši ventilatorji

Med certificiranimi ventilatorji so nekateri boljši, nekateri slabši, zato je UKC Ljubljana ob začetku krize po besedah Mirkoviča šel v samostojno nabavo novih ventilatorjev. "Naročil je 50 boljših in 54 malo slabših ventilatorjev," je pojasnil Mirkovič in dodal, da nima podatkov, koliko od teh je že dobavljenih. "Ta nabava je v teku, koliko od teh jih je prišlo, mi ni znano." 

"Hamiltone, ki so last UKC LJ, in so izjemni ventilatorji, imamo že od prej. Paciente, ki imajo hudo okvaro pljuč, zdravimo s temi ventilatorji. Pri določenih pacientih, ki so pooperativni pacienti in imajo zdrava pljuča, lahko uporabljamo tudi slabše ventilatorje."

Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana

Pritrdil je, da je strokovna skupina v UKC Ljubljana dobila na vpogled 90 tipov ventilatorjev. "To pomeni, da dobiš brošure, na podlagi tega si lahko predstavljaš, kaj ta ventilator nudi. Problem je dostikrat v drobnem tisku, je dejal Mirkovič. "Do začetka epidemije covid-19 smo, preden smo naročili ventilatorje, ventilator preizkusili na pacientih, podali  en ventilator, ga preizkusili, podali mnenje in šli v nabavo ali nismo šli. Sedaj je bila situacija drugačna. V kratkem času je bilo treba pregledati veliko število ventilatorjev. Skupina, ki jo je vodil dr. Noč. je te ventilatorje pregledala in podala mnenje. 13 ventilatorjem je z različno stopnjo prioritete dodelila možnost, da se takšne ventilatorje lahko uporablja pri pacientih."

"Težava je predihavanje v varnem območju"

Covid-19 je bolezen, ki prizadene pljuča, pri nekaterih malo, pri drugih močno - pri slednjih je potrebna uporaba ventilatorjev. "Težava je predihavanje v varnem območju," je poudaril Mirkovič. "Nekateri ventilatorji imajo to možnost, da lahko z njo ugotovite varno območje, pri nekaterih pa je to težje in so potrebni spremenjeni protokoli, da pride do varnega območja. Pravilna je bila tudi razvrstitev ventilatorjev, nekateri ventilatorji so bili še sprejemljivi ob dodatni opremi, kot je kompresor in cevi za ogrevanje, s čimer se kondenz lahko odstranjuje, sicer pride do stanja, ko se pacient ne more več ventilirati."

Trenutno je stanje z ventilatorji v Sloveniji zadovoljivo, v UKC Ljubljana pa še naprej uporabljajo ventilatorje, ki so jih dobavili pred epidemijo. "Še vedno uporabljamo ventilatorje, ki jih obvladamo in so po našem mnenju dobri ventilatorji," je dejal Mirkovič. 

Sirius - R30 je ob dodatni opremi primeren

Glede spornega Sirius - R30 ventilatorja pa je dejal: "Dokumentacija, ki smo jo mi dobili, kaže, da ima veliko dodatnih opcij. O tem se kot stroka nismo pogovarjali. Kar je bilo mnenje naše komisije, je bilo, da ta ventilator je možno uporabljati, ob dobavi kompresorja. Kompresor služi, da v primeru epidemije, ko zmanjka stenskih napeljav in se ventilator uporablja tudi v področjih, ki niso bili prvotno mišljeni za zdravljenje intenzivnih bolnikov. Ob dobavi kompresorja in vlažilca za ogrevanje bi bil ta ventilator sprejemljiv za ventiliranje covid-19 pacientov."

Vladni govorec Jelko Kacin pa je glede ventilatorjev Sirius - R30, ki so jih uporabljali v celjski bolnišnici dejal: "Njim se je zgodilo žarišče, intenzivno dejavnost so morali preusmeriti. Tisto, kar je treba posebej poudariti je, da ne v covid oddelku in na drugem oddelku ni umrl nihče. Kjer so uporabljali nov tip ventilatorja, so imeli praktične izkušnje, tam bo referenčna bolnišnica, bo druge usposobila za ravnanje z ventilatorjem. Vsi ki imajo respiratorje iz redne dejavnosti, jih uporabljajo. Kjer je prišlo do dodatnih potreb, so bili prisiljeni nove ventilatorje uporabiti."

Iz celjske splošne bolnišnice so po poročanju Televizije Slovenija sporočili, da teh ventilatorjev niso uporabljali za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Ender3 14:03 04.maj 2020.

    Dajmo vsi preklopit na Noro24tv, tam ni laži, prikrivanja, naročnine je zgolj demagogija

  • McClain 13:50 04.maj 2020.

    sploh ne vidim problema, samo odklopite nas že enkrat iz obvezne RTV naročnine, potem pa govorite po mili volji kar hočete. Lahk je Erika tud direktorica zarad mene, sam ne nas posiljevat s svojo levo doktrino, ker se se nikjer ...prikaži večr na svetu ni obnesel vas tako opevani socializem. Lahko je s polno ritjo srat. Milijon naročnikov po 14 evrov/mesec = 160 miliojonov/leto. Kar hočejo lahko delajo, barabe.

  • Janez11 13:40 04.maj 2020.

    Aja, zdaj so ventilatorji ok, se pravi so se šli malo politiziranja in malo bi rušiuli Janšo , ker tistemu doktorjju - parfumčku ni v redu politična opcija , ki je sedaj na oblasti, kar je tudi jasno izražal na ...prikaži več socialnih omrežjih.

Sorodne novice