Slovenija
16994 ogledov

Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni

Tarča RTV SLO
Počivalšek se je danes v oddaji Tarča soočil z Ivanom Galetom, poleg tega pa se je zapletel še v spor z zdravnikom na UKC Ljubljana.

"Nisem pričakoval takega odziva, želel sem opozoriti na ključne akterje, nepravilnosti. Zakaj? Da se jim doživljenjsko prepreči razpolaganje z javnim denarjem," je danes v oddaji Tarča poudaril Ivan Gale.

"Ta teden sem o sebi izvedel veliko novega, poleg tega sem doživljal od diskreditacij do groženj s smrtjo. A vedel sem, kaj me čaka, ko sem šel v to. Me pa za družino skrbi, so psihično bolj na dnu kot jaz," je dodal. Kdo pa je vedel, da se bo javno izpostavil? "Le žena in sodelavec," je odgovoril Gale in dodal, da je namignil, da se nekaj dogaja, tudi svojemu bratu. 

"Mi smo po mnenju stroke dobili dobre golfe. To, kar gospodje predlagajo, bi lahko dobili za božič."

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo

Tarča Naročenih 220 kosov Slovenija Stroka negativno ocenila ventilatorje Geneplanet

Zdravku Počivalšku, ki mu očita netransparentnost in druge kršitve pooblastil, je povedal, da je pripravljen iti tudi na poligraf, ki bi potrdil njegove besede. 

Počivalšek: Reševali smo življenja

Kaj pa je na očitke odgovoril Počivalšek? "Govorimo o kriznem obdobju, ko so ljudje umirali, nisem mogel dopustiti, da bi bili zdravniki v situaciji da odločajo, koga ohraniti pri življenju in nad kom obupati. Interveniral sem zato, da bi dobili opremo. Opazoval sem stisko zdravstvenih delavcev, ko smo jih pošiljali na fronto brez ustrezne opreme," je pojasnil in odločno poudaril: "Nihče mi nima kaj očitati, jaz sem svojo nalogo izpolnil. Če bi čakali na druge, ne bi potrebne opreme dobili do božiča!"

Zdravko Počivalšek Počivalšek: Slovenija "Nisem delal seznamov in se šel biznis. Drugih junakov ni bilo!"

Vseeno pa se je stvar zapletla z oceno stroke, saj naj bi strokovna skupina sporne ventilatorje podjetja Geneplanet ocenila za neustrezne že marca, vlada pa je z njimi vseeno podpisala pogodbo. Počivalšek je na to odgovoril, da sam ni podpisal ničesar ter da to "ni mnenje strokovne skupine", poleg tega naj bi bili ventilatorji že potrjeni, saj naj bi jih uporabljali tako v UKC-ju kot v celjski bolnišnici. Dejal je tudi, da omenjeni ventilatorji niso bili najdražji, čeprav so na RTV Slovenija ugotovili nasprotno.

Dr. Rihard Knafelj, ki je bil del strokovne skupine, pa je razložil, zakaj ventilatorji podjetja Geneplanet niso bili ustrezni: "Ne omogočajo osnovnih stvari, ki jih potrebujejo bolniki s kužnimi boleznimi - težava je v ceveh, programskih zmožnostih ventilatorjev."

Dejal je, da so v oceno dobili 90 ventilatorjev, od katerih so za ustrezne ocenili 13. Vseeno pa se je vlada odločila za nakup ventilatorjev podjetja Geneplanet. "Dobili smo ga, testirali in pospravili. Gre za ventilator nižjega ranga," je pojasnil Knafelj, ki je dodal: "Sem povedal in napisal, kaj menim o omenjenih ventilatorjih, za tem stojim."

Janez Janša Nabave Slovenija Janez Janša po včerajšnji Tarči prvič tvitnil o zaščitni opremi

Da je bil ponudnik absolutno preferiran s strani vodilnih, je zatrdil tudi Gale.

Je pa Počivalšek Knaflju očital, da je "svetovalec stranki LMŠ" - na kar je slednji odgovoril, da je bil pred volitvami povabljen na pogovor o zdravstvu, a naj s Šarcem ne bi imela enakih videnj, zato sta se razšla. 

Počivalšek je zatrdil tudi, da so za nakup spornih ventilatorjev dobili soglasje stroke - in sicer dr. Podbregarja. 

"Ventilatorji so nižjega oziroma srednjega zmogljivostnega razreda. Za bolnike s covid-19 niso primerni. Jaz sem to povedal, napisal in za tem stojim. Če kdo misli drugače, naj pride to povedati."
Richard Knafelj, zdravnik z oddelka za intenzivno interno medicino

"Mi smo po mnenju stroke dobili dobre golfe. To, kar gospodje predlagajo, bi lahko dobili za božič," je poudaril Počivalšek. Na vprašanje novinarke, katera stroka je ocenila ventilatorje, je Počivalšek dejal, da so iste ventilatorje predhodno kupili tudi v SB Celje in UKC Ljubljana. A med oddajo so iz UCK Ljubljana sporočili, da takšnih ventilatorjev sami niso nabavili.

Počivalšek je večkrat poudaril, da je pogodbo podpisal Zavod za blagovne rezerve. "Na vsaki pogodbi je soglasje ministrstva," je na očitke odgovoril Gale in dodal, da je na enem sestanku dejal, da bi rad videl vsaj en podpis ministra, ki se na ta način izogiba odgovornosti. 

Jelka Godec je na vprašanje, ali je bilo s poslom Geneplanet vse v redu, odgovorila: "Kdo v politiki je s tem zaslužil?"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 73
  • Pikolo 13:37 01.maj 2020.

    ne nabijaj Gale nekaj v 3 krasne. kaj nisi vedel kam greš, luzer zahrbtni. delaš računico v svojo korist in korist rdečih podlasic.

  • kana 13:36 01.maj 2020.

    kje pa so še tega dobili, da ima tako strokovno mnenje-bruh.

  • francl12 13:04 01.maj 2020.

    Po hitrem postopku je treba vsem vpletenim lopovom zapleniti vso premoženje!

Sorodne novice