Slovenija
3549 ogledov

"Nisem delal seznamov in se šel biznis. Drugih junakov ni bilo!"

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek na tiskovni konferenci o dogajanju v zvezi z novim koronavirusom.
"Zdaj, ko vsi laže dihamo, je opozicija prišla iz varnih skrivališč," pravi minister za gospodarstvo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v pogovoru za Demokracijo med drugim spregovoril o nakupih zaščitne opreme. Zatrdil je, da ni sestavljal seznama dobaviteljev ali se "šel biznisa". Oster je bil tudi do opozicije. Kot je dejal, je danes lahko biti pameten, tudi sam vsega ne bi več ponovil na enak način.

Kako to, da smo se ob razglasitvi epidemije znašli v situaciji, ko smo bili skoraj brez ustreznih zaščitnih sredstev, je po Počivalškovih besedah vprašanje za tiste, ki so bili do tedaj odgovorni za te nakupe. Zavod za blagovne rezerve in gospodarsko ministrstvo to gotovo nista, saj nabave zaščitne opreme do te krize niso potekale centralno prek njihovega zavoda, je dejal.

Če kdo meni, da je bila to odgovornost in naloga gospodarskega ministra, se moti, je poudaril. "Jaz sem takrat delal to, kar je moja odgovornost: pripravil sem prvi sklop ukrepov za pomoč gospodarstvu," je dodal.

Afera maske Slovenija Žvižgač: Pritiskali so na nas, grozili in vpili naj nakažemo denar

Kot je spomnil, je bil ob nastopu vlade Janeza Janše sprejet sklep, da je treba nabavo zaščitne opreme speljati prek zavoda za blagovne rezerve. "Zakaj ravno zavod in ravno resor, ki ga vodim? Morda zato, ker drugih junakov, ki bi si upali prevzeti to zahtevno, nehvaležno, a nujno nalogo, ni bilo," je dejal.

Glede sumov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi zaščitne opreme je Počivalšek poudaril, da je priganjal k delu. "Nisem sestavljal seznama dobaviteljev, nisem iskal certifikatov, nisem se šel biznisa," je bil jasen.

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask | Avtor:

Po ministrovih besedah nekdanji direktor za blagovne za zdravje Anton Zakrajšek dobro ve, kaj se je in kaj se ni dogajalo v zadnjih tednih, saj da je delovanje zavoda vsakodnevno spremljal in bil vanj tudi aktivno vpleten. Bile so pogodbe, pri katerih sta se tako on kot njegova desna roka Ivan Gale opazno angažirala. "In pri eni takih je bilo zame konec zaupanja," je dejal in dodal, da se o tem ne bo več pogovarjal v medijih.

Kritičen je bil tudi opozicije: "Zdaj, ko vsi laže dihamo, je opozicija prišla iz varnih skrivališč, kamor je pobegnila ob izbruhu zdravstvene krize. Danes je lahko biti pameten. Tudi sam vsega, kar smo naredili, danes ne bi več ponovil na enak način. A bili smo v situaciji, ko je šlo za človeška življenja. Pika."

Glede komunikacije med partnerji v koaliciji pa nima nobenih pripomb. Sam zagovarja način dela, ki išče soglasje vnaprej, da se kasneje čim bolj izogne tekmovanju pred mediji v tem, kdo je bolj zaslužen za dobre stvari.

Zdravko Počivalšek "Ne bom odstopil!" Slovenija Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

V tretjem svežnju protikoronskih ukrepov se bodo po Počivalškovih besedah posvetili turizmu, ki ga je pandemija najbolj prizadela. Po njegovi oceni si turizem letos ne bo opomogel, turistična sezona, ki je pred nami, pa bo zelo drugačna od prejšnjih. "Kriza, ki jo doživljamo, ne sme ugasniti tega, v kar smo tudi kot država zadnja leta veliko vlagali," je dejal.

Slovenija se bo po njegovih besedah za to, da ne bomo zaradi prihajajoče gospodarske krize kot država nazadovali, dolgoročno močno zadolžila. "V tem kontekstu je treba razumeti, da čisto vseh pričakovanj vlada z ukrepi, ki jih sprejema, ne bo mogla izpolniti. To bi terjalo nove in nove milijarde sredstev," je še pojasnil.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot je ocenil, je Slovenija primer uspešnega soočanja s koronavirusom. Ob tem je še izpostavil, da se bomo morali pogovoriti o novih poslovnih modelih, o odločnem vlaganju v samopreskrbo, o boljšem sistemu oskrbe starejših in digitalne preobrazbe družbe na vseh ravneh.

Janez Janša Slovenija Gale Janši: Že 15. aprila sem vas želel seznaniti z nepravilnostmi

Počivalšek je komentiral tudi napovedi o odpuščanju v podjetju Hisense Gorenje. Kot pravi, ga te napovedi bolijo. O načrtih za odpuščanje so ga obvestili isti dan, kot je bila novica v medijih. "To seveda ne more biti dovolj, zato načrtujem obisk Velenja še v teh dneh, kjer bomo za mizo sedli predstavniki vlade, lokalne skupnosti, podjetja in sindikata," je napovedal.

Komentarjev 13
  • joze05 17:40 01.maj 2020.

    On je reševal življenja še najbolj pa svojo rit

  • jjjaaannneeezzz 21:56 30.april 2020.

    Ni se šel businessa. Hoho. Vsak nakup mora biti business, v dobro Slovenije. Da smo bili brez non stop ponavlja. Še danes smo brez ali pa s slabo in drago opremo. Še bolj pa je res, da so povsod brez ...prikaži več (Italija sploh, pa tudi Nemčija)

  • luka65 16:55 30.april 2020.

    Propadli politikant misli, da mu volilci verjamejo, pa mu ne, se vidi na anketah! Dobesedno nas ima vse v Sloveniji za idiote, tale naduti govedorejec! Kot da nismo vsi videli in slišali, kaj je delal, in koliko stotin milijonov nas ...prikaži več je stala njegova "dobrota" in "reševanje"! Kaj sta etika in morala, se mu ne sanja! Če ta ne bo kazensko odgovarjal, nam ni pomoči!

Sorodne novice