Slovenija
34685 ogledov

To je o nastopu Galeta na Tarči povedal upokojeni kriminalist

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
"Zdi se mi, da smo državljani v Sloveniji v 30-ih letih siti in naveličani takih zgodb."

"Bil sem žalosten in jezen obenem, ko sem to poslušal," je za RTV SLO o včerajšnji Tarči povedal upokojeni predavatelj in kriminalist Jakob Demšar, ki se je ukvarjal z gospodarskim kriminalom. "Zdi se mi, da smo državljani v Sloveniji v 30-ih letih siti in naveličani takih zgodb. Naredilo se mi je to, da se mi je ponoči sanjalo, kako se reaktiviram iz upokojitve in sodelujem pri tej preiskavi."

Slovenija Žvižgač Gale že pod policijsko zaščito
Afera maske Slovenija Žvižgač: Pritiskali so na nas, grozili in vpili naj nakažemo denar

Dovolj indicev za začetek postopka

Na vprašanje voditeljice, ali je v oddaji predstavljenih dovolj indicev za začetek kazenskega postopka, tudi glede nezakonitega snemanja, je povedal, da se glede snemanja ne more opredeliti, saj ne ve niti tega, kdo je posnetek naredil.  "Sicer pa to, kar sem včeraj slišal, zadostuje. 148 člen zakona o kazenskem postopku je zelo jasen, določa najnižjo stopnjo suma - če so razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti vse potrebno, da izsledi storilca, dokaze in podobno," je poudaril. 

Kot izkušenemu kriminalistu so mu padli v oči "nekateri že rahlo obskurni in pozabljeni politiki, ki so spet videli svojo priložnost, kot bi rekel Cankar, da so šli za narodov blagor ponujat nekatere usluge, da bi pridobili maske in drugo zaščitno opremo". "Seveda za firme, ki jih oni poznajo oz. so v sorodu z njihovimi lastniki," je dejal Demšar.

Marjan Šarec Slovenija Počivalšek Šarcu zagrozil kar prek Twitterja Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek lagal tudi o Terčetu

Poudaril je, da ne bi rad javno učil svojih nekdanjih kolegov, čeprav je bil dolga leta tudi predavatelj, saj je prepričan, da bodo na NPU-ju strokovno opravili delo. "Logično temu sledi najprej zbiranje informacij, hišne preiskave," je dejal. "Jaz bi priporočal, da se odločajo tudi o pridržanih in skupaj s tožilci o priporih, kajti za velike kriminalce s področja gospodarskega kriminala v Sloveniji, ki niso pristali v priporu, je značilno, da so se jim več ali manj njihove zadeve na sodiščih 'sfižile', ker so imeli čas, da pripravijo teren in poskrijejo denar. Kolegom priporočam, da sledijo tokovom denarja, tam bodo najbolje videli, kako je to šlo."

"Ko sem poslušal tega gospoda, sem bil prijetno presenečen"

Dodal je, da posebnih informacij glede Počivalška nima, a je bil prijetno presenečen, ko je poslušal nastop Ivana Galeta. "Ko sem poslušal tega gospoda, sem bil prijetno presenečen, ker se mi zdi, da je eden izmed redkih, če ne celo edini v mnogih letih, ki se je upal tako neposredno in javno izpostaviti," je dejal. "Ne kot skriti, anonimni žvižgač, ampak je šel na polno. Ker je šel na polno, je odrejeno zoper njega policijsko varovanje."

Zdravko Počivalšek "Ne bom odstopil!" Slovenija Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

Poudaril je, da ne more prejudicirati, kaj bo ugotovila preiskava. "Dejstvo je, da se bodo še naprej kresala mnenja, dokler ne bo preiskava do popolnosti končana," je dejal in glede zaščite Galeta poleg policijskega varovanja dodal: "To je za zdaj najbrž tisto, kar je nujno in osnovno. Najbolj bo zavarovan s tem, da bodo te njegove izjave dosegle neko končno preiskavo, da se bodo izkazale kot popolnoma verodostojne in bodo za njimi stali ne le policija in pravosodstvo, ampak vsi državljani."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • wolf.ata 11:14 16.maj 2020.

    če vse "provizije" za levo opcijo date na papir,bi zmanjkalo črnila za pisanje kazni,Gale je pa podtaknjen za moje pojme,sam ima veliko masla na glavi,moje mišljenje,saj pripada levemu polu,ki nagaja novi vladi....

  • Petar Kaludjerovic 12:49 26.april 2020.

    Se strinjam, takih afer je res že preveč, žalostno je da, niti ena ne pride do logičnega in pravičnega zaključka. Zato tudi imamo prime ministra ki je pravnomočno obsojen in ne bi domneval koliko je kriv pri trgovini z orožjem. ...prikaži več To bo zgodovina povedala.

  • mirror 13:18 25.april 2020.

    Gale čaka na piškotke....