Slovenija
24458 ogledov

Počivalšek Šarcu zagrozil kar prek Twitterja

Marjan Šarec Profimedia
Prvak opozicijske LMŠ Marjan Šarec je na Twitterju napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Kot je dodal "je sodu izbilo dno" pismo zdaj že nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Zdaj pa je Počivalšek udaril nazaj.

"Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška. Pismo Zakrajška je izbilo sodu dno," je zapisal Šarec. Podrobnosti o očitkih še niso znane.

Razrešeni direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek je bil v sredo sicer kritičen do izjav Počivalška o razlogih za njegovo razrešitev, češ da naj bi iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, izbiral dobavitelje zaščitne opreme.

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask Slovenija Razkrito ozadje nabave zaščitne opreme: laži, mobing, iskanje žrtvenega jagnja

Počivalšek je napovedal tudi okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda, odredil je tudi notranjo revizijo. Zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme je zavod v torek obiskala tudi policija.

A Zakrajšek je v pismu, ki ga je poslal medijem, med drugim zapisal, da je vse ponudbe, ki so tudi v času njegove odsotnosti prihajale na njegov elektronski naslov, preposlal upravi za zaščito in reševanje, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe pa so strokovno preverjali na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. To je nato zavodu pisno sporočilo, s kom naj izpelje naročilo.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi vse predhodne postopke z domačimi izdelovalci zaščitnih mask je koordiniralo ministrstvo oz. uprava za zaščito reševanje, zavod pa je na podlagi njihovih pisnih sporočil samo izvedel naročilo.

Zavod je torej za vsako pogodbo, pred njenim podpisom s strani zavoda, prejel tudi pisno soglasje ministrstva za gospodarstvo.

Vlada je sicer v torek za v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve imenovala nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tonija Rumpfa. Ta je ob nastopu funkcije zagotovil, da bo delovanje zavoda "zdaj bolj transparentno".

Tomi Rumpf, direktor v Kobilarna Lipica Blagovne rezerve Slovenija Novi šef obljublja: "Zdaj bo bolj transparentno"

Počivalšek udaril nazaj

A Počivalšek je zdaj vrnil udarec in napovedal, da v interpelaciji "vidi priložnost, da predložimo vse dokaze, tudi kar se tiče (ne)odzivnosti PV-ja prejšnje vlade".

Počivalšek se je z daljšim zapisom na napovedano interpelacijo odzval tudi na Facebooku. "Napovedana interpelacija zoper mene, kot ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, je medijski obravnavi nakupov zaščitne opreme dala nov značaj. Od zdaj, ko je ena od opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije, se je zgodba, ki je dobila v zadnjih tednih neslutene medijske razsežnosti, spremenila v režirani in politično motivirani lov na še eno glavo. Dejstva, podatki in objektivne okoliščine, vse to izginja v luči interesa, da razmere, ki jih ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v zgodovini Slovenije, spremenimo v politično predstavo," je zapisal. 

Počivalšek zatrjuje, da so v primeru nabave zaščitne opreme naredili vse, kar so v danem času lahko. "Tega dejstva, da smo širjenje epidemije ustavili in je epidemiološka slika zdaj dobra, ne more izničiti nihče. Mislim, da je to pravi pokazatelj uspešnosti. Kot tudi to, da imamo polna skladišča zaščitne opreme," je dodal. 

Zgodovino zadnjih tednov bo pojasnil v državnem zboru in ne v televizijskih studijih, ker bi rad slovenski javnosti v miru pojasnil vse, kar jim mora pojasniti. "Zato vnaprej zavračam sodelovanje v formatih, ki ne dopuščajo razprave. Prostor, ki bi mi bil v njih sicer namenjen, pa mirno prepuščam predlagateljem interpelacije, da nazorno pojasnijo motive za svoj politični marš na maske," je zapisal. 

Obenem je predlagatelje pozval tudi, "da javnosti natančno pojasnijo, zakaj s položaja, ki so ga zasedali do 13. marca letos, niso slišali, razumeli in dojeli resnosti opozoril strokovnjakov iz Slovenije in drugod, ki so naznanjali izbruh epidemije v Evropi".

Podpora Levice, drugi zadržani

Podporo interpelaciji gospodarskega ministra so za zdaj napovedali le v Levici. V SD bodo počakali na gradivo, predsednik Dejan Židan pa Šarcu sporoča, da je "iti sam v akcijo zaradi petih minut slave v politiki nepotrebno". Za SAB je interpelacija v teh kriznih časih neodgovorna. Zadeve bodo preučili, a ne bodo sodelovali v političnem obračunavanju med ministrom za obrambo Matejem Toninom, Počivalškom in Šarcem. Da je za interpelacijo prezgodaj, meni tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 68
  • marjan122 18:54 16.maj 2020.

    Šareci je tak že od rojstva. Zabavljač po krvi.

  • munja 09:06 04.maj 2020.

    Moram pa vam priznat, da obvladate res bogat besedni zaklad, s katerim ste pokazali, kam spadate - na dno največje greznice!!!

  • ilija 09:07 24.april 2020.

    Za Počivalška se vidi da ima mafijsko držo nega briga levo desno samo za sebe in svoje gleda tako kot večina politikov.