Slovenija
1017 ogledov

Novi šef obljublja: "Zdaj bo bolj transparentno"

Tomi Rumpf, direktor v Kobilarna Lipica Saša Despot
Od zdaj naprej bo zavod za blagovne rezerve deloval bolj transparentno, je obljubil njegov novi prvi mož.

Novi v. d. direktor zavoda za blagovne rezerve Tomi Rumpf je danes obljubil, da bodo odslej "učinkoviti, uspešni, transparentni in pravočasni pri dobavi vseh zaščitnih artiklov".

S trenutnim stanjem v zavodu se je že seznanil, a je opozoril, da so morebitne napake prej nastajale, ker zavod še nikoli ni opravljal takšne fuknkcije, kot naj bi jo med epidemijo. "Vsi ukrepi pa so bili sprejeti z namenom, da se čim prej zagotovi zaščitno opremo. Zato so se posli sklepali hitro, pri tem so bili uspešni - na današnji dan imamo dovolj opreme za vsaj tri tedne, morda tudi za cel mesec," je pojasnil.

Več odgovornosti za zavod za blagovne rezerve

Napovedal je, da bo medresorska skupina, ki je bila zadolžena za nabavo, zdaj ugasnila, odgovornost bo prevzel zavod za blagovne rezerve. Kako se bodo lotili posla? "Najprej bomo dobili konkretne ocene, kakšna mora biti oprema in koliko je sploh rabimo. Ko bomo to točno vedeli, bomo pristopili k naročanju, ki ne bo več tako kot do zdaj, bo bolj transparentno," je obljubil. 

Respiratorne maske N95 Maske Slovenija Spet zmeda glede mask: vlada trdi eno, računsko sodišče drugo

Rumpf je napovedal tudi, da je njihova "želja in cilj, da speljemo nabavljanje opreme sami, brez posrednikov". Vseeno bodo potrebovali potrdilo ministrstva, uprava za zaščito in reševanje pa bo pomagala s podatki - po Rumpfovih besedah namreč oni najbolje vedo, koliko opreme je bilo izdane in za kakšen namen, obenem lahko ocenijo, kakšne so naše potrebe po zaščitni opremi na dnevni in mesečni ravni.

Zdaj ni čas za obračunavanje

Na to, da je zavod za blagovne rezerve nabavil del opreme po skoraj 10-kratni ceni, se ni odzval - je pa poudaril, da se bo vse prej ali slej porabilo. 

Na vprašanje, kako ocenjuje to, kar je dobil v roke, je hitro odgovoril: "Ne ravno najboljše". "Dejstvo pa je, da se vsi borimo za isti cilj. Zdaj ni čas za obračunavanje, ker nihče ne ve, kako se bo epidemija odvijala," je dodal.

Očitke, da je Kobilarno Lipica vodil negospodarno in da je zlorabil položaj, je zavrnil. "Vsi postopki so končani, nisem bil spoznan za krivega, vse so bile le špekulacije. Poleg tega nisem bil odstavljen, temveč sem odstopil sam, da zaščitim svoje ime in Kobilarno Lipica pred pogromom."

Opomnil je tudi, da zavod upravlja z velikim premoženjem, med drugim skrbijo za dovoljšnjo zalogo naftnih derivatov, hrane, medicinskih artiklov, recimo zdravil, veterinarske opreme, tako da je aktivnost zavoda široka. 

Za kakšno plačilo bo opravljal svoje delo, še ne ve, bo pa pogodbo o zaposlitvi podpisal danes, je še povedal.

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask Slovenija Razkrito ozadje nabave zaščitne opreme: laži, mobing, iskanje žrtvenega jagnja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • midos 17:01 23.april 2020.

    Po moje je zavod sedaj v odličnem stanju,napram stanju ,ki ga bo zgoraj omenjeni zapustil!!