Slovenija
3632 ogledov

Počivalšek v Janševem slogu: "Zavajate, mešate jabolka in hruške!

Maske Facebook
Počivalšek naj bi maske, ki so jih dobile občine, uporabljal tudi sam.

Minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci ponovno zatrdil, da so zaščitne maske, ki jih je občinam poslala Uprava RS za zaščito in reševanje, ustrezne in dosegajo želene standarde. Maske naj bi Zavodu RS za blagovne rezerve dobavili podjetji Korez-Sorting Group in Lukač, po ceni 76 centov za kos.

Maske so, kot so povedali župani, sestavljene iz prtička in dveh gumic, nekateri so celo razmišljali o tem, da bi jih vrnili. 

Počivalšek pa je danes zatrdil, da je UKC Ljubljana ustreznost materiala potrdil in da je to netkano blago. "Imamo tudi pisno potrdilo, da je material ustrezen," je dodal - zato po njegovem ni razloga, da teh mask ne bi uporabljali. 

"Priporočili so le, naj se zamenja barva elastike"

A novinarji portala necenzurirano.si so navedli, da so v UKC Ljubljana navedbe zanikali. "Poudarili so, da s podjetjem Korez Sorting Group sploh niso bili v stiku, zato ne morejo ocenjevati njihovih izdelkov," so zapisali. 

V UKC Ljubljana naj bi tako pregledali le vzorce in materiale podjetja Seti, ki je papirnate serviete prodalo izdelovalcu, torej podjetju Korez-Sorting Group. "Ugotovili so, da je material ustrezen, če je namenjen izključno zaščiti splošne populacije. Dejansko so torej preverjali, ali štirislojni papir zadrži vlago, ne pa samih mask," so še zapisali novinarji portala necenzurirano.si.

"Za pošiljko mask so se zahvalile občine in podjetja. Nekateri pa imajo očitno vseeno težave z materialom, ki je po vseh oznakah kakovosten," pa je danes vztrajal Počivalšek, ki je dodal, da je "največje zavajanje to, da so maske papirnate". Uporabljal naj bi jih tudi sam, edino priporočilo uprave, ki je pregledovala ponudbe, pa naj bi bilo, da se barva elastike zamenja v belo.

Kupovali so vse, kar je kdo ponudil in plačali, kolikor so zahtevali

Na RTV Slovenija so preračunali tudi, da izdelava tovrstne maske stane 22 centov po kosu. 

"Vse cene, tudi za navadne kirurške maske, se v normalnih razmerah gibljejo med 5 in 10 centi, vse to, kar smo nabavljali v času, ko po vsem svetu ni bilo mogoče dobiti ničesar, pa smo nabavljali po ceni med 40 centi in 1 evrom," je razložil Počivalšek.

Še do pred nekaj dnevi naj bi kupovali "vse, kar je kdo ponudil in smo plačali, kolikor so zahtevali, da smo prišli do zaščitne opreme". Zdaj pa da lažje dihajo in izbirajo, kaj bodo kupili in za kakšno ceno. Zato je novinarjem ostro odvrnil: "Zavajate, mešate jabolka in hruške!"

Tako je po njegovih besedah "govoriti 17. aprila o cenah, ki so bile veljavne v marcu, zavajanje".

Strinjal se je tudi uradni govorec vlade Jelko Kacin: "Vlada je velikokrat razpravljala, kaj kupiti in kako priti do mask. A zavedati se moramo, da je najdražja maska tista, ki je ni," je zaključil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • duc1 08:49 18.april 2020.

    Arogantnež ,zakaj sam ne nosi takih mask.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 21:07 17.april 2020.

    a res mislite, da minister za gospodarstvo cele dneve hodi naokoli in kasira provizije od vsake maske. pa kaj ste vi za eni zablojenci na tem portalu. dajte mi 100 minusov, da bom vedel , da sem še normalen.

  • Snežinko 18:11 17.april 2020.

    Smo v naši občini dobili prav take maske, s trditvijo, da so PRALNE. Ne upam si tega dat v pralni stroj, ker nočem potem klicati serviserja, da mi ta papir potegne ven iz odtoka. Če je to blago potem je ...prikaži več danes v Ljubljani meter snega! Smo vsi že bili v kakšni gostilni, kjer dobiš malo debelejše serviete, vemo, kaj je servieta in kaj blago. Ja, resda mogoče ščiti, a ne me farbat, da so pralne in da je to blago, KER NI!

Sorodne novice