Slovenija
899 ogledov

Počivalšek: To je prvi korak k vsakdanjemu življenju

Zdravko Počivalšek gov.si Zdravko Počivalšek.
S ponedeljkom se začnejo rahljati ukrepi, kar pomeni, da bodo lahko nekateri trgovci ponovno odprli svoje poslovalnice.

"Vlada je do sedaj opravila izjemno delo in sprejela največji paket ukrepov v zgodovini Slovenije – za pomoč gospodarstvu, turizmu in vsakemu posameznemu državljanu. Popoldne bo nova seja vlade, kjer se bomo pogovarjali o drugem sklopu ukrepov. Vse pa sprejemamo z namenom, da bi gospodarstvo postavili nazaj na noge," je na današnji tiskovni konferenci vlade povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek.

Po njegovih besedah je bil prvi sklop zakona namenjen preživetju, drugi pa ponovnemu zagonu podjetij. Upajo, da bo slednji sprejet še v tekočem mesecu.

Čeprav nameravajo nekatere ukrepe rahljati, je poudaril, da se moramo vseh pravil še naprej strogo držati. "Ukrepi, ki začnejo veljati s ponedeljkom, so prvi korak nazaj k vsakdanjemu življenju. Pri izvajanju vsakodnevnih dejavnosti se moramo izogniti novim okužbam," je povedal.

S ponedeljkom se sicer med drugim odpirajo kemične čistilnice, storitve, ki se opravljajo na prostem, možen bo tudi osebni prevzem blaga in hrane ...

Vožnja Sprostitve ukrepov Avto Juhej, od ponedeljka končno po letne gume

S 4. majem pa bodo med drugim odprti še frizerski in kozmetični saloni ter trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih. 

"Sprememba odloka vsebuje določilo, da se pri opravljanju teh dejavnosti upoštevajo vsa priporočila in smernice NIJZ ter ministrstva za zdravje," je dodal Počivalšek. Priporočajo brezstični način plačevanja, razkuževati in prezračevati bo treba vse poslovalnice. Ker kadra za kontroliranje, če se vsi ukrepov držijo, ni dovolj, je minister dejal, da bomo največji nadzor izvajali kar kupci sami.

Tudi v proizvodnih podjetjih se morajo strogo držati preventivnih ukrepov. "Delodajalec mora zagotoviti opremo, delavec pa upoštevati vsa pravila," je pojasnil.

Turizem najbolj na udaru

V drugi polovici maja bo fokus tudi na turizmu. Možno je, da bodo odprli kampe in manjše nastanitvene obrate. "Turizmu je težko, popolnoma smo jih onemogočili, zato tudi na tem področju razmišljamo o rahljanju ukrepov, seveda ob strogem upoštevanju navodil," je povedal Počivalšek.

Turist Spremembe Popotnik Tako bo s turizmom po koncu epidemije

Dotaknil se je tudi problematike turističnih agencij, kjer se predvideva uvedba vrednostnic, s katerimi bi lahko naročnikom v roku enega leta zagotovili nadomestno potovanje, po preteklem času pa bi morali kupca izplačati. "To je usklajena rešitev, tudi drugod po Evropi tako delajo, jaz osebno to zagovarjam," je poudaril.

Povedal je, da svoje rešitve usklajujejo tudi z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS). Nekatera podjetja so morala proizvodnjo popolnoma zaustaviti, nekatera le delno, druga pa že ves čas delajo nespremenjeno. "Mislimo, da smo naslovili vsa podjetja, ki so toliko prizadeta, da imajo posledice na poslovanje," je še poudaril Počivalšek.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 18:25 17.april 2020.

    Kaj lahko pričakujemo "dopisnega" Slovenca . On z družino živi v Zaboju na Hrvaškem! Verjetno tam plačuje davke ! Torej vseeno mu je kdo bo plačal maske .

  • Ender3 13:50 17.april 2020.

    Zdravko, še za bademaistra nisi več dober. Samohvala, arogantnost in laži kar bežijo iz tebe. Prišel bo čas za tvojo ne—transparentnost in ne—odgovornost....