Slovenija
1507 ogledov

Počivalšek: Posmehi so zlonamerni in sramotni do domače obrti

Maske Facebook
Župani koroških občin so na današnji videokonferenci razpravljali o dobavljenih maskah, izdelanih iz serviet in dveh elastik.

Župani koroških občin so se po besedah predsednika Sveta koroške regije Franja Goloba dogovorili, da mask ne bodo vračali upravi za zaščito in reševanje. So pa nekateri župani že sklenili, da jih vsaj za zdaj tudi delili ne bodo.

Kot je znano, včeraj je precejšnje razburjenje na Koroškem povzročila pošiljka mask, ki jih je občinam poslala Uprava RS za zaščito in reševanje. Maske so izdelane iz serviet in dveh elastik in po mnenju nekaterih niso primerne za uporabo, zato so med drugim v Črni in Dravogradu napovedali, da jih bodo vrnili upravi.

Počivalšek o dosežku

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so pojasnili, da so poslane maske namenjene splošni uporabi, torej ljudem za uporabo pred vstopom v trgovine, lekarne in podobno, ne pa medicinskemu osebju. Skupno so okoli 300.000 takšnih zaščitnih mask namenili regijam, ki so jih nato distribuirale občinam. Maske naj bi Zavodu RS za blagovne rezerve dobavili podjetji Korez-Sorting Group in Lukač, so še navedli na upravi.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. "Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem, kaj je," je zapisal.

Maske Sporno? Slovenija 76 centov za kos papirja in gumici? Počivalšek se brani.

92 centov za masko z DDV

Po poročanju časnika Finance gre za maske, ki so narejene iz serviet družbe Seti iz Kranja, za nošenje na obrazu pa so opremljene z elastikami. Država je pogodbe o dobavi podpisala s podjetjema Zaščita Lukač in Korez-Sorting Group, skupna vrednost pogodb je 860.000 evrov.

S podjetjem Korez Sorting Group iz Grobelna je država po poročanju Financ podpisala pogodbo v vrednosti 380.000 evrov, podjetje pa mora za ta denar do 17. aprila dobaviti 500.000 štirislojnih mask airlaid. Cena za masko po pogodbi je 76 centov oziroma 92 centov z DDV.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • ode 17:19 17.april 2020.

    Trenutno je trgovina z maskami in drugo protivirusno opremo donosnejša, kot trgovina z orožjem in drogo. Pa še povsem legalna je, požegnana z državnim žegnom (denarjem). Se nam obeta nova "patria", desetkrat večjih razsežnosti?

  • luka65 12:15 17.april 2020.

    Če ta tat ne bo končal v zaporu brez nakradenega denarja, to ni več država, temveč brezpravna greznica.

  • johan12 09:50 17.april 2020.

    Minister Počivalšek: mene bi bilo pošteno sram in ne bi take oslarije govoril. Eno so pošteni obrtniki drugo pa člani vaše prisvojene stranke in ali podporniki s katerimi nategujete slovence in dobesedno kradete državni denar. Pa še lažete da so ...prikaži večo maske testirane. Sram naj vas bo in speljite se kamor spadate.