Avto
13431 ogledov

Juhej, od ponedeljka končno po letne gume

vulkanizerstvo Saša Despot
Med drugim se v ponedeljek odpirajo vulkanizerji, prodajalne avtomobilov in servisne delavnice. Očitno pa bodo kmalu odprti tudi tehnični pregledi.

Vlada je pozno sinoči objavila sklepe glede sprememb o začasni prepovedi ponujanja in prodaji blaga in storitev. V novem odloku je na kar nekaj področjih omilila omejitve, zato se bodo številni specializirani trgovci in ponudniki storitev lahko spet začeli poslovati. 

Med drugim v odloku izrecno piše, da z 20. aprilom, torej prihodnjim ponedeljkom, lahko znova odprejo vrata specializirane prodajalne "za prodajo avtomobilov in koles." V to definicijo so bržkone vključene tako prodajalne novih kot rabljenih vozil. Ni pa mogoče nedvoumno sklepati, ali smejo odpreti svoja vrata tudi trgovci z motornimi kolesi.

Vsi obrati bodo morali pri poslovanju upoštevati vsa navodila glede preprečevanja okužb (podrobno na voljo TUKAJ).

Med drugim bodo morali strankam zagotoviti dovolj površine za gibanje in stanje v vrsti, omejiti vstop v poslovne prostore, redno razkuževati POS terminale, namestiti bodo morali razkuževalnike ...

Hkrati bodo v skladu s spremenjenim odlokom znova začele obratovati vse servisne delavnice, v katerih "se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles)."

Pozor, v prihodnjih dneh je mogoče pričakovati dolge vrste pred vulkanizerskimi delavnicami!

vulkanizerstvo Vodič za telebane Avto Znaki, kako ločiti dobrega vulkanizerja od takšnega, ki vam bo povzročil stroške

Tudi odprtje tehničnih pregledov je pred vrati

Neuradno pa smo izvedeli še, da bo že danes na svoji seji vlada sprostila tehnične preglede, ki bodo po novem torej spet odprti. Logična posledica odprtja prodajaln za vozila je tudi, da bo spet omogočena registracija vozil.

Pristojne službe po naših zanesljivih virih že pripravljajo besedilo, da ga bo vlada čimprej potrdila. 

Vendar pozor, zaradi odprtja tehničnih pregledov nikar ne drvite na najbližjo poslovalnico, četudi se vam je v času epidemije prometno dovoljenje izteklo. Časa za to bo v prihodnjih tednih dovolj. Vlada je namreč v sredo odločila, da veljavnost vmes pretečenih prometnih dovoljenj podaljšuje do 17. junija.

Kako v enem mesecu opraviti za tri mesece tehničnih?

K spremembi odločitve (še v torek je vlada sklenila, da tehničnih pregledov ne bo odprtih do srede maja) bo verjetno pripomogel tudi skupni nastop treh delodajalskih organizacij, Gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije, ki so na premierja Janeza Janšo, prometnega ministra Jerneja Vrtovca in zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja naslovile oster zapis. V njem so tri glavne delodjalske organizacije izrazile razočaranje nad sredino odločitvijo vlade in se zazvzele za takojšnjo sprostitev tehničnih pregledov.

Med drugim so v dopisu, ki smo ga prejeli v uredništvo, navedle opozorilo, da v predvidenem enomesečnem roku, kot si ga je med sredino maja in sredino junija zamislila vlada za "čiščenje" zapadlih prometnih dovoljenj, nikakor ne bi bilo dovolj časa.

V pomladnih mesecih imajo namreč že v običajnem času na tehničnih pregledih za 80 odstotkov več dela od povprečja, saj je večina od okoli milijona in pol motornih in priklopnih vozil registriranih prav v tem delu leta. Da bi morali nato v enem mesecu spraviti "skozi" za tri mesece vozil, bi bilo fizično tako za osebje kot za infrastrukturo povsem nemogoče, opozarjajo. 

Tri organizacije so izpostavile še težave, ki jih imajo zaradi trenutne situacije podjetja z vozili v gradbeništvu in pri prevozu nevarnih snovi.

menjavanje pnevmatik Avto Domači vulkanizerji, pozor!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • MK 17:48 17.april 2020.

    kadar koli grem na tehnični pregled se tam dolgočasi 5 modelov.. dela edino gospa za šalterjem.... ne me basat da ne bi zmogli podelat... očitno bi bila konkurenca nujna. 34 eur za vsak avto pade iz neba...

  • Ivo 16:08 17.april 2020.

    Jebote, moj brat dela v avtošoli pa ne smejo do sredine maja delat, 400€ pa obrok za avto plačuje! Dobil bo baje 350€! Kaj ste vi normalni?!? Vprašanje je retorično, odgovor že poznam!

  • francl12 15:21 17.april 2020.

    A so že Janšisti dovolj nakradli?...denar je že nakazan na neizsledljivih računih! Virus je moral biti za komuflažo, da so imeli novinarčki kaj pisati, ovce pa za brati!