Zanimivo
3143 ogledov

Zaščitne maske in razkužila za roke - kje jih lahko kupimo?

Loco Natura Loco Natura
Zaščitne maske in razkužila za roke oz. dezinfekcijska sredstva so trenutno verjetno najbolj iskan produkt po celem svetu. Kot smo sami ugotovili v preteklih tednih so njihove zaloge zelo omejene, dobava je neredna, pogosto pa so razprodani, še preden jih uspemo naročiti.

Za vas, drage bralke in bralci, smo preverili, kakšna je situacija v Sloveniji in na kaj morate biti pozorni pred samim nakupom.

V zadnjem času je bil marsikdo postavljen v neprijetno situacijo, saj smo obvezani pri gibanju in zadrževanju v zaprtih javnih prostorih, kamor sodijo tudi trgovine, ne samo upoštevati varne razdalje do drugih oseb, temveč tudi obvezno uporabljati zaščitne maske.

Loco Natura | Avtor: Loco Natura Loco Natura
Težava, na katero smo naleteli, pa je ta, da je zaščitne maske in razkužila izjemno težko dobiti. Tako specializirane trgovine, kot lekarne in spletne trgovine namreč vse sprotne zaloge zelo hitro razprodajo.

Tudi razkužila za roke in dezinfekcijska sredstva so pri preprečevanju in širjenju okužbe zelo učinkovita, pri čemer NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) poroča, da mora biti vsebnost alkohola v razkužilu za roke najmanj 60 %, saj v nasprotnem primeru razkužilo ne uniči dovolj virusov in bakterij.

Situacijo so nekateri izkoristili tudi za prodajo oporečnih mask in razkužil, ki jih prodajajo po sumljivo nizkih cenah, a s temi maskami in razkužili naredijo več škode kot koristi. Mnogi posamezniki pa so maske in razkužila začeli izdelovati kar sami.

Zato smo za vas preverili, kako se lahko najbolje zavarujete pred nakupom zaščitnih mask in razkužil in kateri izdelki so sploh varni za uporabo in dejansko pomagajo pri zaščiti:

  • Zaščitne maske morajo biti CE certificirane, oznaka CE mora biti vidno odtisnjena na embalaži zaščitnih mask, na zahtevo pa vam CE certifikat lahko pokaže tudi trgovina.
     
  • Zaščitne maske kupujte od preverjenih trgovcev, ki so registrirani kot trgovine za uvoz in prodajo medicinskih pripomočkov, tudi ta dokument vam lahko na zahtevo pokažejo.
     
  • Prodajne strani razkužilih sredstev morajo imeti objavljen varnostni list, iz katerega je razvidno, da je izdelek registriran in varen za uporabo.
     
  • Preverite dobavne roke blaga, da ne boste na plačano blago čakali po več tednov – izberite tiste trgovce, ki imajo zaščitno opremo na zalogi.
     
  • Pri nakupu preko slovenskih spletnih trgovin vas ščiti zakon, ki vam sicer ne bo mogel pomagati pri naročanju iz držav izven EU. Če boste naročali izdelke iz tujine zgolj zaradi ugodne cene, vzemite v zakup daljše čakalne dobe in možnost, da ustreznega izdelka sploh ne boste prejeli. Obstaja pa tudi velika verjetnost, da ta izdelek sploh ni preverjen in ustrezen za prodajo na področju EU in je posledično oporečen.
     
  • Na spletu lahko zasledimo številne napotke, kako si pripravimo razkužilo na osnovi eteričnih olj. Kot poroča Zveza potrošnikov Slovenije trenutno ni dokazov, da bi eterična olja uničila korona virus.
     
  • V zadnjem času se je zaradi pomanjkanja mask veliko podjetij in tudi posameznikov odločilo, da bodo na trgu ponudili doma narejene maske, a strokovnjaki pred uporabo leteh svarijo: "Bilo bi idealno, če bi bile te maske učinkovite, vendar žal niso," je za 24UR dejala Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. "Takšne maske nas ščitijo pred prašnimi delci, delno tudi pred kapljicami, ne ščitijo nas pa pred bakterijami in virusi."
     
  • Naj cena ne bo vaš edini faktor pri nakupu. Pogosto je razlika v ceni med varnimi zaščitnimi sredstvi in tistimi oporečnimi le par evrov – ne dopustite, da zaradi teh par evrov ogrozite svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih, pač pa bodite pri nakupih preudarni in kupujte preverjene artikle.

Loco Natura | Avtor: Loco Natura Loco Natura

Kot primer slovenske spletne trgovine, ki je v lasti podjetja, registriranega za uvoz in prodajo medicinskih pripomočkov smo izbrali ponudbo spletne trgovine Loco Natura, saj na svoji spletni strani ponujajo CE certificirane in registrirane zaščitne maske, hkrati pa tudi kvalitetna razkužila za roke v obliki gela, ki so lokalne proizvodnje, registrirana ter varna.

Njihovo ponudbo na spletni strani smo vzeli kot primer varne spletne trgovine uveljavljenega trgovca s kvalitetnimi izdelki. Poglejmo si, zakaj:

Loco Natura | Avtor: Loco Natura Loco Natura

ZAŠČITNE MASKE

Povezava do izdelka (50 kosov mask v kompletu): https://www.loconatura.com/si/zascitne-maske-50-kom

Povezava do izdelka (20 kosov mask v kompletu): https://www.loconatura.com/si/zascitna-maska-3-slojna

  1. Vsi izdelki so na zalogi in prejmete jih lahko takoj – trgovec trenutno zagotavlja tudi brezplačno poštnino ne glede na naročeno količino ali kraj dostave.
  2. Podjetje DTM Natura d.o.o. je pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke registrirano kot specializirana prodajalna in uvoznik medicinskih pripomočkov, ki opravlja promet z medicinskimi pripomočki na drobno.
  3. Zaščitne maske na njihovi spletni strani so CE certificirane, prijavljene v register medicinskih pripomočkov in zagotavljajo vrhunsko kvaliteto.
  4. Podjetje omejuje maksimalno število naročenih mask na 5 paketov, saj želi, da se te enakopravno razdelijo med ljudi ter s tem onemogočajo njihovo nadaljnjo preprodajo in dodaten dvig cen.

Loco Natura | Avtor: Loco Natura Loco Natura

RAZKUŽILO ZA ROKE

Povezava do izdelka (500ml): https://www.loconatura.com/si/razkuzilo-za-roke-500-ml

  1. Tudi ta izdelek je na zalogi in dobavljiv takoj po naročilu, poštnina pa je brezplačna.
  2. Gre za izdelek slovenske proizvodnje, znanega proizvajalca, kar je razvidno iz priloženega varnostnega lista, ki se prav tako nahaja na spletni strani (v skladu z EC 1907/2006).
  3. Razkužilo za roke je v obliki gela in vsebuje 70% alkohola, zato potrjeno učinkovito ščiti pred bakterijami in virusi.
  4. Tudi v tem primeru podjetje onemogoča naročanje večjih naročil in s tem zagotavlja nemoteno dobavo končnim uporabnikom po osnovni ceni.

Ne glede na to, ali vam zgornja ponudba ustreza ali ne, naj vam služi kot primer, kaj vam mora zagotoviti vsak trgovec, da boste lahko prepričani o njegovi zanesljivosti in predvsem kvaliteti samega izdelka. Naj naročanje zaščitne opreme, s katero ščitite sebe in svoje najbližje, ne postane le impulziven nakup ali pa še huje – modna muha.

Ne pozabite, da z uporabo oporečnih zaščitnih mask in razkužil ustvarjate lažno varnost, ki pa lahko vodi še v večje tveganje, kot če teh izdelkov sploh ne bi uporabljali.

Ostanite zdravi!

Loco Natura | Avtor: Loco Natura Loco Natura