Zanimivo
4602 ogledov

Tako se lahko soočite s svojimi strahovi

Sanje Profimedia
Obstaja tehnika, s katero se lahko soočite s svojimi fobijami in ki naj bi bila uspešnejša kot psihoterapija.

Se vam je že zgodilo, da ste se sredi sanj zavedali, da pravzaprav sanjate, vendar se zaradi tega niste prebudili oziroma se sanje niso prekinile? Ne skrbite, nič ni narobe z vami.

Bili ste le priča lucidnim sanjam, ki se jih mnogo ljudi želi naučiti. Pri lucidnih sanjah se meja med resničnostjo in sanjami zabriše, sami pa začnemo vsaj v določeni meri usmerjati potek sanj.

V lucidnih sanjah smo v svojem kreiranem svetu, ki ga ustvarja naš um. Vse, kar vidimo tam, nam omogoča, da spoznavamo našo podzavest.

Sposobnost naj bi imeli vsi otroci, a jo na eni točki nato pozabijo. Ena izmed takih, ki je celo otroštvo uživala v sanjah, ki si jih je oblikovala po svojih željah, je tudi Darja Huzimec iz društva za dvig zavesti Esenca vesolja, ki s prakso lucidnih sanj nadaljuje tudi v odrasli dobi. Sogovornica pove, da je zanimanje posameznikov za lucidne sanje vedno večje, a večina širše javnost zanje še nikoli ni slišala. Mnogo izmed njih si tudi ne želi spreminjati sebe in iti iz svoje cone udobja, opaža.

Spanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Pogoj, da dosežeš stanje, ko lahko usmerjaš potek svojih sanj, je zadostna količina treninga in vaj, najbolj pa je pomembna doslednost, omeni sogovornica.

Poleg zabave so lahko lucidne sanje tudi uporabna metoda za spoznavanje svoje podzavesti in premagovanje strahov ter soočanje s potlačenimi travmami. Celo mnogi strokovnjaki se strinjajo, da imajo lahko lucidne sanje terapevtske učinke.

Običajno se uporabljajo predvsem kot metoda za spopadanje s ponavljajočimi se nočnimi morami, ki imajo lahko zelo negativen vpliv na posameznika oziroma posameznico.

izr.prof.dr. Leja Dolenc Grošelj dr.med. Intervju Zdravje Leja Dolenc Grošelj: o uspavalih, smrčanju, korona-somniji in debelosti

Karkoli počnemo v lucidnih sanjah, ima namreč (pozitiven) učinek na naše dnevno življenje: "V varnem okolju lucidnih sanj se lahko s svojimi strahovi in travmami dejansko soočiš v minuti, to bi v dnevnem življenju zahtevalo par let psihoterapije. V dnevnem življenju vse poteka dosti počasneje, saj je struktura realnosti rigidna. V lucidnih sanjah pa je vse bolj fluidno in se z vsemi stvarmi lažje soočiš; recimo, da se bojiš pošasti, v lucidnih sanjah ji ne moreš pobegniti, kot bi sicer veleval naš naraven instinkt. Ko si pripravljen, se ti v sanjah prikaže in se z njo lahko soočiš. Moraš se umiriti in ne dovoliti, da bi te preplavila čustva, takrat začutiš hvaležnost ali ljubezen, pošast lahko tudi objameš. Vem, da se sliši banalno, a zadeva deluje." Če se uspešno soočimo z našim strahom, se celotna podoba sanj transformira in naj bi posameznik čutil, kako sta se tista napetost oziroma strah iz njega sprostila.

Ali obstajajo tudi določene pasti, da zaradi lucidnih sanj ne bi ločili med realnostjo in sanjami?

spanje | Avtor: Profimedia Profimedia
"V lucidnih sanjah spoznavamo naš um, vidimo vse – kar je prijetno in tudi kar ni prijetno. A to je davek, če se želimo spoznati. Ker je to okolje, ki ga kreiramo sami, ostaja varno okolje. V lucidnih sanjah se dogaja t.i. lažno zbujanje, zaradi česa je treba delati 'preverjanje resničnosti'. To je tehnika, ki pomaga, da se iz lucidnih sanj prebudiš, ali da preveriš, če še sanjaš ali ne. Pri tem uporabljamo svojo roko in preštejemo prste. To ponovimo dvakrat. V sanjah namreč naši možgani niso sposobni kreirati iste slike dvakrat zaporedoma.  V primeru, da sanjamo, bomo drugič videli šest prstov, izrastke …"

Za največji mit, ki se povezuje z lucidnimi sanjami, sogovornica izpostavi zadržek oziroma pomislek, da se jih ne moremo priučiti. To po njeno ne drži in smo jih sposobni vsi ljudje, odvisno le, kako dosledni smo pri treningu. Tehnik je veliko, prav vse so dostopne tudi na spletu.

spanje Neverjetne posledice Zdravje Statistike tistih, ki spijo manj kot osem ur
 

Najboljše vaje za spodbujanje lucidnih sanj

Obstajajo različne tehnike, ki lahko pomagajo pri tem, da postanejo lucidne sanje pogostejše. Ena izmed njih je ta, da se v budnem stanju večkrat na dan vprašate, ali morda pravkar sanjate, medtem ko z dlanjo pritisnete ob steno. Gre za nekakšno preverjanje resničnosti, s pomočjo katerega se naučimo biti pozornejši na razlike med budnostjo in sanjami. Druga tehnika je večkratno branje posameznih povedi. V resničnosti seveda ostaja poved vseskozi nespremenjena, medtem ko se v sanjah običajno nenehno spreminja. Če boste te vaje izvajali večkrat dnevno, se boste nanje lažje spomnili tudi v sanjah in tako hitreje ozavestili, da pravzaprav samo sanjate.

spanje PROMO Uporabno Te tri stvari bi morali upoštevati pri nakupu postelje

Še ena uporabna tehnika je ta, da nastavimo budilko, ki vas zbudi po nekaj urah spanja, po krajšem času budnosti pa ponovno zaspite. Cilj te tehnike je, da tako nemudoma ponovno vstopite v fazo REM, med katero so lucidne sanje najverjetnejše. Koristno pa je lahko tudi to, da si pred spanjem ponavljate afirmacije, kot je na primer: "Nocoj bom zaznal, da sanjam." 

Sorodne novice