Zanimivo
36284 ogledov

V tem je Slovenija ena najslabših v Evropi

Gozd, sprehod, narava, pes, pohod Profimedia
Strokovnjaki so izvedli raziskavo, v kateri so prišli do zanimivih ugotovitev, ki pa prebivalcem Slovenije ne bo najbolj pogodu.

Strokovnjaki opažajo, da so se po epidemiji covid-19 navade ljudi spremenile. Posamezniki si več časa želijo preživeti v naravi, kar potrjuje podatek, da je iskanje fitnesa oziroma vadbe na prostem v spletnem iskalniku naraslo za 200 %.

S tem v mislih so strokovnjaki pri Live Rugby Tickets želeli odkriti, katere evropske države so najbolj in najmanj primerne za vadbo na prostem. Na podlagi točk so ustvarili indeksni sistem, ki ocenjuje več dejavnikov, med drugimi povprečno temperaturo, hitrost vetra, prisotnost cvetnega prahu, stopnjo vlažnosti in število sončnih ur. Pod drobnogled so vzeli 28 evropskih držav, ki so bile nato razvrščene glede na stopnjo primernosti za vadbo na prostem.

raziskava | Avtor: Live Rugby Tickets Live Rugby Tickets

Zmagovalka omenjene raziskave je Španija, ki je za vadbo na prostem najprimernejša zaradi visoke povprečne temperature skozi celo leto in nizkega odstotka cvetnega prahu v zraku. Sledita Francija in Italija. Čeprav ima Nemčija največje število pohodniških poti med vsemi analiziranimi državami, se uvršča šele na četrto mesto.

Naziv države "najmanj primerne za vadbo" na prostem pa je prejel Liechtenstein s skupno oceno primernosti vadbe 3,4/100. K slabši uvstitvi znatno prispeva visoka mesečna količina padavin, ki znaša 791,61 milimetra. Za primerjavo: to je 66 % več kot v sosednji Franciji (264,05 mm). Mokre površine namreč povečajo možnost za nastanek poškodb in so zato manj primerne za vadbo.

Tržiška Bistrica Vikend izlet Popotnik Prečudovito! To lahko najdete le streljaj iz Ljubljane

Kako pa se je odrezala Slovenija?

Naša država se je uvrstila na rep razpredelnice in zasedla sedmo najslabše mesto z oceno 24,1/100. Ta rezultat se lahko v veliki meri pripiše tretji najvišji mesečni količini padavin med vsemi analiziranimi državami (502,87 mm). V Slovenijo imamo namreč kar 71 % več padavin kot v zmagovalki Španiji (141,99 mm).

vreme pomlad dež sonce mavrica travnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 17:20 14.maj 2023.

    no ja, mislim da čist zrak malo pomaga pri rekreaciji na prostem , al ne..je pa zanimivo da greš tečt na rob prometne ceste, tako kot oni naš vele znani inšpektor iz naninazenke slovenske. eh še eno dokaz da europa ...prikaži več ni normalna.od politikov pa do znastvenikov.

  • ivan088 19:13 12.maj 2023.

    Butast prispevek o butasti analizi! Ne morem verjeti, kdo je prepisal take neumnosti?

  • Kondor 11:48 12.maj 2023.

    Temu prispevku bi lahko rekli saj ni res pa je- kakšne neumnosti si izmišljajo.

Sorodne novice