Slovenija
1943 ogledov

Spet zmeda glede mask: vlada trdi eno, računsko sodišče drugo

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Vlada trdi, da ne more neposredno uvoziti mask, čeprav računsko sodišče ne vidi nobenega razloga, zakaj jih ne bi mogla, poročajo v oddaji 24UR. V zraku visi tudi dobava več milijonov mask dobavitelja Alibaba.

Večje količine zaščitne opreme naj bi že dlje časa čakale zgolj na zeleno luč vlade, da gredo na pot v Slovenijo. Minister Zdravko Počivalšek naj bi iskal posrednika, saj da država sama ne more uvoziti opreme.

Tudi podjetnik Sandi Češko je, z namenom da bi pomagal državi, poklical vse svoje poslovne kontakte na Kitajskem in ugotovil, da eden izmed njegovih dobaviteljev izdela več kot milijon mask dnevno. "Zagotovil je, da bo lahko Slovenijo uvrstil na prioritetno listo," je za 24UR povedal Češko.

O tem je obvestil vlado, kjer so bili sprva zelo odzivni, potem pa se je zataknilo: prosili so ga namreč, če je lahko uvoznik kar sam. Češko je dejal, da sam ni kvalificiran za preverjanje kakovosti tovrstne opreme, zato je za pomoč prosil ljubljansko podjetje Salus, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinske opreme.

Tam pa so "zaradi že preverjene zanesljivosti blaga in poslovnega partnerja" zaščitno opremo naročili drugje, čeprav naj v prihodnje ne bi izključevali možnosti vzpostavitve stika z omenjenim ponudnikom. 

24UR poroča, da je takšnih primerov več. Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča, pa je dejal, da stališče vlade ne drži. "Tako na evropski kot na državni ravni take neposredne omejitve ni. Tudi nas je stališče vlade začudili, saj smernice Evropske komisije pravijo, naj se v času covid-19 krize neposredno kontaktirajo dobavitelji po celem svetu," je dejal za 24UR.

Danes naj bi se tudi iztekel 24-urni rok, ki ga je dalo podjetje Alibaba, da se država odloči, ali bo kupila že rezerviranih nekaj milijonov kosov zaščitne opreme. Odgovorov ministra Počivalška, ali bo posel izpeljan, na 24UR še niso dobili.

Zaščitna kirurška medicinska maska Koronavirus Svet Slovenija Severni Makedoniji podarja za 11.000 evrov zaščitne opreme

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
 • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:12 09.april 2020.

  Kakšna zmeda hudiča ! Laž za lažjo.

 • Mesija 09:30 09.april 2020.

  Eni in drugi naj na mizo položijo odkrite karte, pa bomo videli, kdo ima prav. Znamo tudi brati.

 • Avatar Leon
  Leon 08:18 09.april 2020.

  Padle so maske ! Dogaja se nam zgodba o maskah Nicolasa Omana . Akterji ostajajo isti.

Sorodne novice