Slovenija
5335 ogledov

Zaščitne maske zopet na voljo!

360-protect.si 360-protect.si
Verjetno se lahko vsi strinjamo da v teh dneh ni človeka na svetu, katerega se epidemija virusa Covid-19 ne bi vsaj malo dotaknila.

Ustavitev celotnih industrij, gneče v trgovinah, omejevanje svobodnega gibanja državljanov in pa nastajanje panike zaradi razprodaje zalog zaščitnih sredstev je svet dobesedno čez noč postavilo na glavo. Če bi nam kdo dejal da bodo v roku meseca dni najbolj iskane stvari na tržišču poleg razkužil tudi zaščitne maske in zaščitne rokavice bi ga najverjetneje tudi vi poslali na Kitajsko, vendar je danes ta najbolj črn scenarij postal del naše realnosti. V Sloveniji se po neuradnih podatkih epidemija novega koronavirusa v zadnjih dneh širi s faktorjem 1,1. To pomeni, da je vsak dan za deset odstotkov obolelih več kot prejšnji dan.

V kolikor si želite zagotoviti zaščitne maske za obraz, jih lahko naročite tukaj.

Če podatke primerjamo z začetkom epidemije na Kitajskem in Italiji, kjer se je število okuženih podvojilo vsake tri dni, lahko sklepamo da smo Slovenci zaenkrat dokaj uspešni pri zajezitvi te novodobne kuge.

360-protect.si | Avtor: 360-protect.si 360-protect.si

Vse države v Evropi so že uvedle zaščitne ukrepe, katere naj bi jih upoštevali vsi posamezniki. Največ ukrepov se navezuje na uporabo osebnih zaščitnih sredstev, prepovedi tranzita tovora in ljudi in pa varovanje rizičnih skupin. Po raziskavah pa v Evropi vlada manjši odpor, kar zadeva uporabe samih zaščitnih sredstev, predvsem tu ciljamo na zaščitne maske. Če recimo pogledamo trende v Aziji, pa so bil že pred pandemijo Covid-19 popolnoma drugačni. Na Kitajskem, Japonskem, v Hong Kongu in Tajvanu zaščitne maske za obraz že vrsto let uporabljajo za osebno zaščito kot tudi za modne dodatke. Mogoče temu botruje dejstvo da gre za predvsem bolj onesnažena podnebja ali pa so zato krive le velike kulturne razlike, v vsakem primeru je nošenje zaščitnih mask ponekod po svetu nekaj čisto povsem običajnega.

360-protect.si | Avtor: 360-protect.si 360-protect.si
Zakaj zaščitna maska za obraz?

Zaščitna maska za obraz je pomembna ker ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšuje nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je pomembno da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se ne smemo dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe. Po informacijah Kitajskih oblasti so za zajezitev tamkajšnjega izbruha pandemije po največjih žariščih, najbolj zaslužne prav zaščitne maske in izolacija. Znanstveni dokazi te trditve še niso potrdili, verjetno pa uporaba zaščitnih mask vsekakor ne more škodovati nikomur.

Da zmanjšate tveganje se zaščitite z zaščitno masko FPP2 KN95, ki jo lahko naročite na tej povezavi: https://360-protect.si/

Kdaj, kje in komu verjeti?

Nastala situacija je takšna kot je in kriza bo minila. Kako pa se med trajanjem same epidemije vseeno najbolje zaščititi in preprečiti najhujše?

Poleg samo izolacije, ohranjanju varnostne razdalje in rednim razkuževanjem rok, pa zdravniška stroka prav tako priporoča uporabo zaščitne maske za obraz, kljub temu da naj bi se virus po preteklih raziskavah prenašal samo kapljično. V zadnjem času pa se je pojavila skrb in vse več namigovanj da je možnost zračnega oz. aerogenega prenosa koronavirusa veliko višja, kot so nekateri predvidevali ob začetku samega izbruha.

Verjetno je prav zaradi strahu zračnega prenosa od tega tedna dalje, uporaba zaščitnih mask za obraz ob obisku zaprtih javnih prostorov kot so trgovine, lekarne in bencinski servisi, obvezna tudi v Sloveniji.

Kaj lahko pričakujete?

Ob novih sprejetih ukrepih v Sloveniji, v naslednjih parih dneh lahko pričakujete ponudbe in oglaševanja z istim skupnim imenovalcem, zaščitna maska. Sledile si bodo ena za drugo kot po tekočem traku, vsaka zaščitna maska za obraz s svojo zgodbo, večina najverjetneje proizvedenih pod isto streho, loči pa jih verjetno le z drug odtis imena na škatli proizvoda. Ne nasedite! Večina oglasov že sedaj zavaja in oglašuje kirurške maske, kot zaščitne maske za obraz, ki vam lahko rešijo življenje. S tem nekateri izkoriščajo zmedenost panične množice, ki ne loči kirurških mask od respiratorjev. Najverjetneje nas velika večina pred virusom ni bila seznanjena z razlikami med samimi maskami, zato je smotrno da se pred nakupom le teh pozanimate o tipu samih mask in njihovih certifikatih.

360-protect.si | Avtor: 360-protect.si 360-protect.si

Ločite med respiratorji in kirurškimi maskami

Kot smo že omenili zaščitne maske delimo na dve skupini. Eno skupino zaščitnih mask predstavljajo respiratorji (FFP1, FFP2, FFP3 ali N95), drugo skupino pa predstavljajo kirurške maske (TIP 1, TIP 2 in TIP 2R). Prav tako je na internetu možno zaslediti porast doma izdelanih zaščitnih mask, ki prav tako kot kirurške maske ne nudijo zadostne zaščite, ko govorimo o preventivi širjenja koronavirusa. Kirurške maske naj bi bile predvsem namenjene posameznikom, ki že imajo zdravstvene težave in naj bi z uporabo le teh zmanjšali nevarnost za širjenje okužbe na druge osebe. Če zadevo povzamemo vam doma izdelane zaščitne maske in kirurške maske praktično ne nudijo nobene zaščite in vas ne bodo obvarovale pred širjenjem koronavirusa. Uporaba respiratornih mask pa v veliki meri zaustavi tako male kot velike aerosolne delce.

360-protect.si | Avtor: 360-protect.si 360-protect.si

Stopnja zaščite je namreč odvisna od materiala iz katerega je maska izdelana. Potrebno pa je omeniti, da tudi pri uporabi respiratornih mask velja, da je nošenje teh mask le dodaten ukrep, ki je lahko ob neupoštevanju ostalih higienskih ukrepov, prav tako usodno.

Delitev mask in ocena zaščite v številkah

Zaščitna maska za obraz se uvršča med medicinske pripomočke, za katere naj bi veljali predpisi Zakona o medicinskih pripomočkih, zato je za vse maske uvrščene na seznam potrebno izvesti predpisane postopke ugotavljanja skladnosti, med katere se uvršča tudi oznaka skladnosti CE.

Kot smo omenili že zgoraj so zaščitna maska za obraz oz. zaščitne maske z respiratorji podvržene številnim regulativnim standardom organizacij po vsem svetu. Ti standardi določajo številne tehnične lastnosti zaščitnih mask, ki jih morajo le te dosegati za čim boljši približek maksimalne zaščite. V Evropski uniji so respiratorne maske razvrščene v tri FFP zaščitne razrede, ki se ločijo po zmožnosti filtracije delcev oz. aerosolov :

Zaščitna maska FFP1: nudi nekoliko boljšo zaščito kot npr. kirurške maske, vendar še vedno ni zadostno primerna za zaščito pred virusi. Prav njena prevelika prepustnost ne omogoča zadostne zaščite, saj je le ta namreč ocenjena samo na pičlih 72 %.

Zaščitna maska FFP2: absolutno veliko bolj varna zaščitna maska za obraz, katera zaradi svoje sestave ustavi večino bakterijskih zračnih delcev. Zaščitna maska FFP2 je ocenjena kar z 94 % in je še posebej pomembna v času pandemije, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov bistveno zmanjšuje nevarnost prenosa okužbe.

Zagotovite si nakup FFP zaščitne maske.

Zaščitna maska FFP2 oz. N-95: nudi visoko stopnjo zaščite pred kapljičnimi aerosoli kot npr. bakterije, virusi, spore. Zaščitna maska FFP2 ima filtracijo ocenjeno s 95% in tako v veliki večini zmanjša možnost prenosa okužb na druge osebe, saj zadrži kapljice, ki se ob kašljanju, kihanju ali govorjenju sproščajo v okolico. Zaščitne maske za usta in nos KN95 lahko kupite na https://360-protect.si/

Primerjalna analiza omenjenih zaščitnih mask je pokazala, da so na testih dosegale zelo podobne rezultate. Predvsem zaščitna maska KN95 je bila popolnoma primerljiva z rezultati zaščitne maske FFP2 oz. je zaščitna maska KN95 dosegla boljši rezultat pri merjenju filtracije delcev oz. aerosolov - filtracija je bila namreč 95 % uspešna.

Kako do zaščitnih mask?

Ker se razmere tudi v Sloveniji iz dneva v dan stopnjujejo, so potrebni izredni ukrepi, s katerimi želimo omejiti naraščanje okužb. Zaščitna oprema je zaradi izjemnega povpraševanja v izrednem pomanjkanju. Kot ste verjetno lahko zasledili tudi v medijih ima tudi vlada republike Slovenije izjemne težave z dobavo zaščitne opreme. Razlog je namreč da večino zaščitne opreme, kot so npr. respiratorne maske, izdelujejo podjetja iz Kitajske, ki pa že zaradi svoje situacije v tem trenutku niso zmožne dohajati globalnega povpraševanja.

Prav zato so tudi cene zaščitne opreme na svetovnih trgih poskočile v nebo. Čeprav se nekatere vlade borijo proti dvigovanju cen, je v času panike to še vedno misija nemogoče. Pri nas smo zalogo pridobili preko preverjenega dobavitelja, s katerim uspešno sodelujemo že zadnjih 5 let ter oskrbujemo prejemnike po celi Evropi. Tudi to je glavni razlog, da lahko našim strankam ponudimo zaščitne maske po regulativnih cenah. Respiratorne zaščitne maske lahko kupite na https://360-protect.si/