Slovenija
21951 ogledov

To se je zgodilo z naročilom treh milijonov mask

maska, koronavirus Profimedia
Slovenija je žrtev prevare. K sreči maske prihajajo od drugod.

Obrambni minister Matej Tonin je pojasnil, kaj se je zgodilo z voznikom, ki je s tremi milijoni mask obstal v Italiji.  "Policija je ugotovila, da gre za klasično prevaro," je dejal Tonin. Dobra stran je, da država dobave ni plačala.

"Ob 14.30 je ta voznik dejal, da je v carini v Sežani, ob 17.30 naj bi bil od tam izpuščen, ob 18.00 se je javil, da bo natankal gorivo v Postojni in bodo maske kmalu v Ljubljani, potem pa smo z njim izgubili stik," je povedal Tonin. Maske so sicer naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor naj bi bil Emir Begović iz Bosne in Hercegovine.

"Direktor policije je dejal, da lahko z 99,9-odstotno verjetnostjo trdi, da ta transport nikoli ni obstajal in da se je z nami ves čas manipuliralo. To so pač tovrstni 'vojni dobičkarji'", je pojasnil Tonin in dodal, da sta se z ministrom za gospodarstvo, Zdravkom Počivalškom, dogovorila, kako bomo odslej dobavljali maske. 

Sum dejanja poslovne goljufije

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da so bili ponoči obveščeni o sumu kaznivega dejanja, povezanega z dobavo zaščitnih mask. Takoj so začeli izvajati predkazenski postopek, ki poteka intenzivno in je trenutno "prednostna preiskava". Preiskujejo sum, da je prišlo do kaznivega dejanja poslovne goljufije.

"Poteka zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne informacije, sodelujemo z domačimi pristojnimi organi, povezali pa smo se tudi s tujimi varnostnimi organi iz več držav. O vseh ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo," so napovedali.

Dodali so, da bodo prednostno in dosledno obravnavali vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti.

Vso zaščitno opremo bodo odkupili po vnaprej določeni ceni

"Mi smo pripravljeni zaščitno opremo odkupiti po ceni, ki jo bomo sami določili, kdor jo je pripravljen dobaviti, naj jo pripelje v štab Civilne zaščite," je poudaril in dodal, da bodo odslej zaščitno opremo v Slovenijo vozili z letalom.

Dejal je, da jim opremo ponuja veliko ljudi in podjetij, ki pravijo, da lahko opremo dobavijo čez nekaj tednov. "A mi to opremo potrebujemo takoj, zmanjkuje nam časa za čakanje," je pojasnil Tonin.

So pa danes dopoldan od Sanolaborja odkupili 400 tisoč mask, poleg tega naj bi še dodatnih 100 tisoč mask pripeljale Slovenske železnice.

Tonin je povedal, da so maske že dostavili tistim zdravstvenim domovom, ki jih najbolj potrebujejo, tj. ZD Šmarje pri Jelšah in ZD Metlika ter ostalim kontaktnim točkam, kjer imajo največ stikov z okuženimi.

Na pomoč je priskočilo gospodarstvo

"Na moj včerajšnji nastop, ko sem realno povedal, kako resna je situacija, so se odzvali tudi številni podjetniki in zbornice. Zjutraj smo se pogovajali z OZS in GZS, oba direktorja sta obljubila, da bosta pozvala svoje člane, naj opremo posodijo zdravstvu. Zdaj moramo ohraniti njih, da bodo zdržali pritisk," je poudaril Tonin.

Poleg tega pa so sprejeli tudi določene ukrepe, da bi znanstveniki in inženirji po Sloveniji začeli sami proizvajati respiratorje, ki jih prav tako nujno potrebujemo.

Minister Počivalšek je sicer naročil več kot 200 respiratorjev, a jih še ni v štabu Civilne zaščite.

Tudi druge donacije opreme

Prejeli so tudi različne donacije podjetij: podjetje ZAVAS je doniralo 500.000 parov rokavic, podjetje Sirij je doniralo 1.000 parov rokavic, podjetje Majo pa je doniralo 125 paketov (po 100 kosov) rokavic, 55 kosov kombinezonov, 7 kosov zaščitnih anorakov ter 80 kosov pokrival za glavo oziroma kapuc.

Koronavirus Številke Slovenija Katastrofalni podatki, kako malo mask imamo

Komentarjev 54
  • Zikollino 09:04 20.marec 2020.

    Žalostno ... te iste maske so ti isti ljudje ponujali že 10 dni pred tem po celi SLO ... s fotografijami polnih skladišč teh istih mask v Švici in s fotografijami certifikatov ... cena: 0.72€ ... toliko o kekcu ...

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 06:45 20.marec 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljen in imajo po prestani kazni za vse večne čase prepoved delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati tudi ...prikaži več nesposobnim politikom, kruhoborcem, ki izstopijo iz stranke ter se presedejo med neodvisne ter politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

  • fiston 00:34 20.marec 2020.

    No že vem kako bo šla ta zgodba. Ko Janša ne bo več na ablasti se bo ugotovilo, da so šle maske na Hrvaško za gotovino. Potem bo Janša 10 let trdil, da ni bilo nobene gotovine. Ko bo preveč ...prikaži več dokazov, bo potem priznal, da je gotovina bila, ampak so z ono gotovino kupili respiratorje, ki se jih je zaradi pomanjkanja na trgu dalo kupiti samo za gotovino. Zgodovina se ponavlja.