Slovenija
21245 ogledov

Razkrito ozadje nabave zaščitne opreme: laži, mobing, iskanje žrtvenega jagnja

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask
Anton Zakrajšek od včeraj ni več direktor zavoda za blagovne rezerve, nadomestil ga je nekdanji direktor Kobilarne Lipica, Toni Rumpf. Zakrajšek pa je danes Počivalška postavil na laž, saj da naj bi na njegovem ministrstvu med drugim špekulirali tudi o njegovem zdravstvenem stanju.

Zavod je danes obiskala policija

Po tem, ko je Antona Zakrajška vlada na njegovo prošnjo razrešila z mesta direktorja za blagovne rezerve, je minister Zdravko Počivalšek na Twitterju napovedal okrepljen nadzor nad nabavo zaščitne opreme. Zakrajšek naj bi odstopil zaradi zdravstvenih razlogov.

Po poročanju STA se je Zakrajšek namreč nedavno okužil s covid-19, a naj bi delo večji del časa opravljal od doma. Kot je zatrdil Počivalšek, naj bi "od doma sodeloval pri vseh poslih zavoda in ministrstvo ga je za nekatere posle, ki jih je opravil, opozorilo, da niso izvedeni v funkciji dobrega gospodarja".

Prav zato naj bi se vlada odločila izvesti nadzor nad poslovanjem zavoda, Počivalšek pa naj bi odredil notranjo revizijo, poroča STA. Zavod za blagovne rezerve je sicer danes zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala tudi policija.

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask Zaščitna oprema Slovenija Pečečniku naročili maske FFP2, a je ta dobavil navadne kirurške

Z ljubljanske policijske uprave so STA sporočili, da "kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme". Nekatere dobavljene zaščitne maske namreč niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije, drugih podrobnosti pa trenutno ne morejo posredovati.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite, je za STA povedal, da se poleg tega lahko zgodi, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Zakrajška je presenetilo, da je zavod sploh zadolžen za nabavo

Je pa za Tarčo Zakrajšek danes pojasnil, da ga je včerajšnja izjava ministra Počivalška "izredno negativno presenetila". Zakrajšku ni jasno, zakaj bi zavod za blagovne rezerve sploh moral izvajati nabave vseh zaščitnih sredstev, saj da s tem nimajo izkušenj, nimajo niti kadra.

Srečko Šestan Koronavirus v SLO Slovenija "Teh ponudb je res ogromno, veliko je resnih, preveč pa je neresnih"

"Ne glede na to začudenje smo na zavodu nemudoma začeli iskati možne dobavitelje zaščitne opreme proti covidu-19," je pojasnil - vsakodnevno so dobivali množico ponudb, ki so jim jo pošiljali razni dobavitelji, vseh ponudb pa da so se lotili enako: zahtevali so dokumentacijo, s katero naj bi dokazovali, da ponujajo ustrezno opremo (sliko, certifikat).

"Če smo to pridobili, smo z vsakim ponudnikom sklenili ustrezno pogodbo. Vse pogodbe so bile klasične in podobne, razlikovale so se seveda v nazivu ponudnika, artikla in cene. Z vsemi ponudniki smo naročila sklenili v dobri veri, da bodo ponujeno opremo tudi dobavili. Ne predstavljamo si, da bi glede na nujnost nabav, pri ponudniku preverjali še karkoli drugega. Plačila so bila predvidena po dobavi in prevzemu blagu, v primeru plačila avansa pa smo od ponudnikov pridobili bančno garancijo, v enem primeru pa hipoteko na premoženje. Za Zavod je bila prva prioriteta, da čim prej dobi zaščitno opremo, ne glede kdo nam jo dostavi. Bili smo pod velikim pritiskom javnosti po čimprejšnjih tovrstnih dobavah," je danes pojasnil Zakrajšek.

Hitre spremembe glede dobav

Zavod naj bi 20. 3., ko je Zakrajšek zaradi pozitivnega testa na covid-19 že odšel v samoizolacijo, prejel "ustno navodilo MGRT, da se vse ponudbe potencialnih dobaviteljev, ki so prihajale na Zavod, pošilja oziroma posreduje na MGRT". A je že čez tri dni sledila sprememba, funkcijo naj bi tako prevzelo ministrstvo za obrambo oz. Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR).

Dan pozneje, 24. 03., pa je vlada sprejela sklep, s katerim je imenovala medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki naj bi delovala pod vodstvom Damijana Jaklina, državnega sekretarja na MORSU.

Zakrajšek je pojasnil: "Ko je zavod s strani URSZR pridobil pisno informacijo o ustreznosti ponudbe, je izvedel naročilo. Ali ni to trditev večkrat javno potrdil prav minister Počivalšek?" 

Zavod je za vsako pogodbo prejel pisno soglasje MGRT

Torej so, po njegovih trditvah, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe strokovno preverjali na MGRT, zavodu pa preko e-pošte sporočili, s kom naj se izpelje naročilo.

"Direktno z zavodom je stopilo v stik s svojo ponudbo pralnih mask samo domače podjetje Prevent – Deloza. Napotili smo jih na Infekcijsko kliniko, kjer so vzorec maske tudi strokovno potrdili. Zavod pa je potem izvedel naročilo," je dodal Zakrajšek. Zavod je po njegovih besedah torej za vsako pogodbo prejel pisno soglasje MGRT.

Zakrajšek je povedal tudi, da se je vedno odzval na klic vodji skupine, ki jo je imenoval minister pod vodstvom Mitje Terčeta, prav tako je ves čas svetoval svojemu namestniku Ivanu Galetu ter vsem drugim sodelavkam in sodelavcem. Napisal naj bi celo navodila, kako naj postopajo pri postopkih naročil, da pri morebitnem hitenju ne bi naredili napak. "Vsi, vključno s Terčetom, so se mi za to tudi zahvalili," je poudaril.

Mobing, bolniške, laganje ...

A Terče naj bi nad sodelavci izvajal mobing, poleg tega naj bi v konflikt prišel tudi z Jaklinom. Zakrajškov namestnik, Gale, naj bi bil od ponedeljka dalje na bolniški.

Zakrajšek je še enkrat poudaril, da nikakor ni sam izbiral dobaviteljev in ostro komentiral ravnanje MGRT: "Kako si drznejo iz MGRT sporočiti javnosti lažnivo informacijo o mojem počutju v tem času. Javno so namreč zapisali: 'Ne glede na okužbo je aktivno sodeloval pri vseh poslovnih odločitvah in vodil zavod, saj se je dobro počutil in ni imel hujših zdravstvenih težav.' O mojem zdravstvenem stanju in počutju sva vedela samo jaz in moja osebna zdravnica. Če bi mi zdravje dopuščalo, bi z veseljem prišel takoj v službo. V zadnjih šestih letih, nisem bil na bolniški niti en dan," je zapisal Zakrajšek.

"Očitno tisti, ki so delovali v ozadju in na zavod pošiljali podatke, s kom naj izvedemo naročilo, želijo zvaliti vso krivdo na zavod in na mene osebno, ki sem fizično iz službe odsoten že več kot en mesec. Jaz in zavod, pa naj bi bili žrtveno jagnje. Ne bo jim uspelo. Trdno verjamem, da bo prej kot slej zmagala resnica in ne laž," je še ostro odvrnil.

Posle predali nekdanjemu vodji kabineta na ministrstvu

Posle bo zdaj prevzel Toni Rumpf, nekdanji direktor Kobilarne Lipica, ki je bil med drugim tudi vodja kabineta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter opravljal tudi različne vodstvene funkcije v Skupini Perutnine Ptuj, so za STA pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

Počivalšek se je v izjavi po seji vlade odzval tudi na očitke v zvezi s svetovalcem Mitjo Terčetom, ki naj bi bil njegov zaupnik in naj bi v zavodu za blagovne rezerve nadzoroval sklepanje pogodb.

"Odredil sem skupino za pomoč vsem, ki delajo na zavodu za blagovne rezerve, vodja te strokovne skupine je bil Mitja Terče. Nima pogodbe z ministrstvom, delo na zavodu je opravljal pro bono, dokler je bilo to možno, in ni imel nobenih pooblastil za delo pri nabavi zaščitne opreme," je poudaril minister.

Maske Vprašljive maske Slovenija Počivalšek: Posmehi so zlonamerni in sramotni do domače obrti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 51
  • Rozipozi2 08:38 23.april 2020.

    Ne razumem čist dobro. A ni blo v igri, da Počivalšek tajkunizra Slovenski turistični holding? Se pa grebe za šefa Slovenskega Lopovskega Holdinga. Bo imel hudo konkurenco v vladi.

  • Avatar Gonnelisa
    Gonnelisa 01:15 23.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • miro76 21:29 22.april 2020.

    LOPOVI!! TAKOJ UVESTI GOLI OTOK!!