Slovenija
18893 ogledov

Oglasil se je izdelovalec spornih mask in odgovoril na očitke

zaščitne maske Facebook
Zgodba o nabavi velike količine zaščitnih mask je razvnela slovensko javnost. Oglasil se je proizvajalec servietov in pojasnil svojo plat medalje.

V iztekajočem se tednu so na Koroškem veliko prahu dvignile zaščitne maske, ki jih je poslala Uprava za zaščito in reševanje. Tamkajšnji svet regije je 300.000 poslanih mask označil za neustrezne in jih ni želel deliti tistim, ki jih potrebujejo.

Po poročanju časnika Finance gre maske, ki so narejene iz serviet družbe SETI d.o.o. iz Kranja, za nošenje na obrazu pa so opremljene z elastikami. Država je pogodbe o dobavi podpisala s podjetjema Zaščita Lukač in Korez-Sorting Group, skupna vrednost pogodb je 860.000. evrov. Cena za masko po pogodbi je 76 centov oziroma 92 centov z DDV.

Direktor družbe SETI d.o.o. Aleš Šarec je na medije naslovil dolg tekst, obogaten z različni posnetki, in pojasnil svojo plat medalje. Zapisal je, da se njegovemu podjetju po nepotrebnem dela velika poslovna škoda.

Šarec je zatrdil, da so njihovi servieti narejeni iz ustreznega materiala, ki ga poznamo pod nazivom airlaid. Idejo za maske je dobil po testih, opravljenih v podjetju, kjer so ugotovili, da dva od štirih slojev servieta ostaneta popolnoma suha tudi pri apliciranju večje količine tekočine.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Novi podatki o okuženih: Imamo nove smrtne žrtve

Šarec je podrobno pojasnil vse svoje kontakte pri pristojnih institucijah. Kontaktiral je mikrobiologa in imunologa Alojza Ihana, nato tudi obrambno in zdravstveno ministrstvo.

19. marca je podjetje vložilo prošnjo za potrditev ustreznosti mask na zdravstveno ministrstvo in na Službo za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb (SPOBO). "Še isti dan je prišla potrditev ustreznosti, na žalost samo za splošno populacijo, kar je pomenilo, da zdravstvu  ne moremo pomagati. Glavni problem je v tem, da mora maska za zdravstvene namene ščititi tudi proti bakterijam, ne samo virusom, kar pa v Sloveniji v kratkem času ni bilo mogoče preveriti," je zapisal Šarec.

"V ponedeljek 6.4. 2020 so nas prvič kontaktirali z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter nas povprašali po možnosti izdelave in dobave airlaid mask za blagovne rezerve. Seveda smo bili pripravljeni pomagati tudi z izdelovanjem gotovih mask, saj smo do tega datuma izdelali dovolj veliko zalogo samih serviet/materiala, da se je lahko del naših sodelavcev preusmeril v izdelovanje mask, zaposlili smo tudi dodatne sodelavce. Na žalost pa se je potem pričelo dogajanje z najprej ministrovo 'mamo' pa še nekaterimi drugimi, na koncu pa še z dragimi airlaid maskami in do podpisa pogodbe z blagovnimi rezervami ni prišlo," je zapisal direktor družbe SETI. d.o.o.

Koronavirus v Sloveniji Koronavirus Slovenija Razširili seznam trgovin, ki bodo lahko odprte

"V času med 20. marcem in 3. aprilom smo v našem podjetju plasirali na trg RS nekaj nad 5.000.000 kosov airlaid serviet, od tega jih je bilo cca. 1.200.000 kosov dobavljeno izdelovalcem zaščitnih mask, cca. 1.200.000 kos trgovinam, ostalo pa podjetjem, civilnim zaščitam, občinam in drugim za lastno izdelavo. Oskrbeli smo več kot 350 podjetij, občin, javnih zavodov, neprofitnih organizacij, zdravstvenih organizacij, štabov civilne zaščite," je zapisal Šarec in nadaljeval: "Naše podjetje je eno izmed petih najboljših in najbolj poznanih v celi Evropi prav po izdelkih iz airlaid materiala in na tem področju smo celo eno izmed vodilnih podjetij ne samo v Evropi, temveč tudi na svetu. Za boljšo ponazoritev - na leto se po svetu proizvede približno 30.000 ton Airlaid - Table Top materiala in v našem podjetju ga predelamo malo pod 1.500 ton letno! Približno dve tretjini ga predelamo kot uslugo izdelave, se pravi nam kupci material dostavijo, mi izdelamo končen produkt in računamo samo delo, to pa zato ker je airlaid material izredno drag in enostavno sami ne moremo financirati takšnih poslov."

"Po objavi posla blagovnih rezerv RS so se pričela v javnosti razna namigovanja od tega, da material ni ustrezen, da nima certifikatov, da ni potrditev ustreznosti in podobno, zato smo v soboto 18.4. 2020 za pojasnitev razlik med servieti airlaid in ostalimi papirnatimi servieti (to je neprimerljivo, kot bi primerjal kolo in avto, oboje je prevozno sredstvo, pa nihče ne dela primerjav med njima), ter za pojasnitev vseh dejstev okoli certifikatov in potrdil ustreznosti naših izdelkov izdelali video v katerem je vse natančno razloženo. Na žalost je video dolg 25 minut pa vseeno upam, da ga boste pogledali v celoti, da bo enkrat za vselej jasno kakšna so dejstva in resnica," je sklenil gorenjski podjetnik.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. "Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem, kaj je," je zapisal.

Komentarjev 29
  • zvonko02 09:19 21.april 2020.

    g. Aleš Šarec, še enkrat povedano, ne moti nas material ampak cena izdelka. CENA IZDELKA! pa še nekaj, tudi vi na tem posnetku ne nosite te maske, zakaj ne? a je gumica preveč neudobna za 25 min dolg video?

  • fasader56 07:18 21.april 2020.

    Če so maske ustrezne,naj jih uporabijo v parlamentu. Ostalim,ki jim ne verjamejo,pa naj jih ne vsiljujejo,banda...........

  • Žurnalček 11:07 20.april 2020.

    Enostavno , če želite absolutno zaščito si kupite vojne naglavne gas maske !

Sorodne novice