Slovenija
58888 ogledov

Razširili seznam trgovin, ki bodo lahko odprte

Koronavirus v Sloveniji Epa
Ukrepi se sproščajo in z njimi se bodo odprle nekatere nove trgovine.

V ponedeljek se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Še naprej bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi - nošenje maske in razkuževanje rok.

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko zadnjih pet tednov odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Koronavirus Slovenija Novi podatki: Še v eni občini potrdili prisotnost novega virusa

Od 21. marca je dovoljeno odprtje tudi trgovin s hrano za živali, od 3. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Gradbeni material, tehnično blago in pohištvo

Zdaj vlada ta ukrep dodatno sprošča. V ponedeljek bodo lahko vrata odprle tudi trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom.

Slovenija 17.12.2012 Samo Kupljen, direktor podjetja Bauhaus, clan upravnega odb | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let bodo podobno, kot velja pri trgovinah z živili, lahko nakup opravili samo v tem času.

Covid-19, UKC Maribor Maribor Slovenija Izpoved moža 49-letnice, ki je umrla: Ne ukinjajte ukrepov!

Naj se postopoma začnejo odpirati tehnične trgovine, je vlado pred velikonočnimi prazniki pozvala tudi Trgovinska zbornica Slovenije. Kot je tedaj menila predsednica zbornice Mariča Lah, odprtje trgovin s tekstilom, obutvijo in otroško opremo ni življenjsko nujno. "Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover," je dejala.

Saloni z avtomobili in kolesi

Naslednji teden se odpirajo tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako bodo vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

Ponovno se odpirajo tudi kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

Nasilje v družini Slovenija Nasilneži zdaj žrtve še lažje izolirajo od okolice

Prav tako bodo vnovič dovoljene storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Spet prevozi na delo

S ponedeljkom bo ponovno steklo tudi opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Kot je v soboto poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, se je v mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso tekli, nabralo okrog 400.000 vozil, ki morajo na tehnični pregled ter v podaljšanje prometnih dovoljenj.

zaščitne maske | Avtor: Pixsell Pixsell

Angela Merkel Koronavirus Svet VIDEO: Tako je Meklova opozorila na resnost situacije

Je pa minister lastnike pomiril, naj ne hitijo: Odlok, s katerim je vlada podaljšala veljavnost vseh prometnih dovoljenj in zavarovanj motornih vozil, ki potečejo v času epidemije, namreč še vedno velja, zato ni potrebe, da bi vsi, ki jim je dovoljenje v zadnjem mesecu poteklo, v ponedeljek hiteli na tehnične preglede.

Prav tako bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. "Vesel sem, da smo dosegli to spremembo in podali roko gospodarstvu, ki se je v času epidemije znašlo v nezavidljivem položaju in ga po koncu epidemije čaka dolgotrajno okrevanje," je dejal minister Vrtovec.

Facebook Sprememba Svet To je odgovor Facebooka na koronavirus

Tako na tehničnih pregledih kot v organiziranih prevozih delavcev v službo bodo veljali že znani ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, od nošenja mask do razkuževanja rok in vzdrževanja varne telesne razdalje.

Nekateri rekreativni športniki bodo prišli na svoje

Medtem ko so športno-rekreativne storitve na prostem dovoljene že od sobote, seveda znotraj lastne občine, pa se se športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odpirajo šele v ponedeljek.

S ponedeljkom bo torej lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvajal individualno športno-rekreacijsko dejavnost, na primer tek, kolesarjenje, golf, joga, ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki. Sem štejejo na primer tenis, badminton ali balinanje. Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Donald Trump Koronavirus Svet Trump Kitajski grozi s posledicami zaradi pandemije

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Minister za infrastrukturo Vrtovec je v soboto poudaril, da morajo biti pri nadaljnjem sproščanju ukrepov previdni "in se ne smemo prenagliti, da ne uničimo vsega, kar smo doslej dosegli". Kot je povedal, so na ministrstvu pripravljeni na nadaljnje sproščanje ukrepov, a šele takrat, ko bo stroka ocenila, da je čas primeren za to.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • čriček 16:15 20.april 2020.

  Kje je logika? Z današnjim dnem so se odprle mnoge ogromne trgovine, prenekatere tudi v trgovskih centrih, že danes je bila v nekaterih velika gneča. 4. maja, ko sledi nova omilitev ukrepov pa se bodo lahko odprle samo tiste trgovine ...prikaži več do 400 m2, ki niso v trgovskih centrih? Pa če vsi iz širše okolice LJ letijo v Bauhaus tudi omejitev na občine nekako nima več smisla, ali ne?

 • Avatar praufo
  praufo 17:36 19.april 2020.

  upam, da gre čimprej vse u maloro, keša ne bo, pa tud če bo, ne boš mogu z njim nič kupit ... zabavno

 • jerneja45 14:24 19.april 2020.

  Prav imajo. Lepo počasi, da ne uničimo vsega, kar smo dosegli in, da se ne bo zgodilo, da bomo ponovno vse zapirali.