Svet
5496 ogledov

VIDEO: Tako je Meklova opozorila na resnost situacije

Angela Merkel Profimedia
Iz Nemčije prihajajo spodbudni podatki, a, kot poudarja Merklova, je "manevrskega prostora malo".

Stopnja kužnosti z novim koronavirusom se je v Nemčiji po navedbah inštituta Robert Koch (RKI) zmanjšala. Glede na v četrtek objavljeno raziskavo trenutno niti ni nujno, da okužena oseba preda okužbo naprej, zaradi česar tudi upada število novo potrjenjih okužb.

Glede na nove podatke je stopnja kužnosti 0,7. To pomeni, da ena oseba okuži manj kot eno osebo oz. deset okuženih okuži sedem drugih ljudi.

Še v začetku marca je bila stopnja kužnosti okoli tri, kar je pomenilo, da je ena oseba okužila tri druge. Od okoli 22. marca pa se je ta stopnja stabilizirala pri okoli ena.

Pri stopnji kužnosti ena ali več, se število okuženih veča

V praksi to pomeni, da če je stopnja kužnosti ena ali več, se število okuženih veča. Če pade stopnja kužnosti pod ena, pa pomeni, da bo epidemija počasi zvodenela.

Minister za zdravje Jens Spahn je danes ocenil, da so bili ukrepi v državi uspešni in da je izbruh pod nadzorom. Kot je pojasnil, od 12. aprila beležijo več novo ozdravljenih kot novookuženih. "Izbruh je, glede na danes, spet obvladljiv in se ga še lažje nadzoruje," je povedal na novinarski konferenci.

Maske v javnosti niso obvezne

Glede obveznega nošenja mask v javnosti, je Spahn ocenil, da to ni potrebno, saj se državljani obnašanja odgovorno. Je pa minister napovedal, da bodo nemška podjetja od avgusta predvidoma izdelala po več deset milijonov zaščitnih mask na teden. Po njegovi oceni bodo podjetja sposobna izdelati po 10 milijonov mask tipa ffp2 in po 40 milijonov kirurških mask.

"Vidite, kako malo maneverskega prostora imamo?"

Nemška kanclerka Angela Merkel je ta teden, ko je napovedala rahljanje ukrepov, opozorila, da imajo lahko že majhne spremembe v stopnji kužnosti ogromne posledice. "Krivulja je postala bolj ravna in takšna mora ostati, če želimo, da ne bomo preobremenili zdravstvenega sistema," je povedala Merklova. 

Pojasnila je, da v primeru, ko pride Nemčija na na točko, ko ena oseba okuži 1,1 osebo, bodo oktobra dosegli kapacitete njihovege zdravstvenega sistema. "Če ena oseba okuži 1,2 osebi bomo meje našega zdravstvenega sistema dosegli julija, pri številki 1,3 pa se bo to to zgodilo že junija," je dejala in dodala: "Vidite, kako malo manevrskega prostora imamo?"

Predsednik RKI pa je še posvaril, da je treba pri rahljanju ukrepov poleg stopnje kužnosti upoštevati še stopnjo prekuženosti v državi in zmogljivosti zdravstvenega sistema.

Zunanji minister Heiko Maas je danes sicer dejal, da trenutno še ne more oceniti, ali bo še pred poletjem po svetu odpravljeno odsvetovanje potovanj. "Trenutno še ne moremo oceniti, kako dolgo bo v veljavi še odsvetovanje potovanj," je povedal.

V Nemčiji so do danes po podatkih RKI potrdili 133.830 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 3868 oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Avatar Stewilesta
    Stewilesta 00:56 19.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • popokatopetl 21:35 18.april 2020.

    "Pojasnila je, da v primeru, ko pride Nemčija na na točko, ko ena oseba okuži 1,1 osebo, bodo oktobra dosegli kapacitete njihovege zdravstvenega sistema." ------------------------ Res je hitrost širjenja težko nadzorovat. Ampak tudi pa ni res da je kapaciteta sistema ...prikaži večma konstanta. Se bi jo dalo tudi močno nategnit če bi bilo treba in se morajo že zdaj pripravit da bo res šlo.

  • SonnyBlack 20:33 18.april 2020.

    ste prebrali nasliv? . . .Meklova... so napisali... sicer pa nu Angela Merkel...ampak je Angela Ferkel...prevedite si ferkel...:D... tolko o tej smotani svabici