Slovenija
463 ogledov

"Teh ponudb je res ogromno, veliko je resnih, preveč pa je neresnih"

Srečko Šestan Saša Despot
V Šmarju so imeli težave s plašči, tukaj so še maske iz "servietov". Vse te artikle so vzeli nazaj in jih skladiščili. Kam z njimi, bodo ugotavljali po krizi.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan se je na dopoldanski vladni konferenci javnosti zahvalil za izkazano zaupanje civilni zaščiti, ki ga je pokazala nedavno objavljena javnomnenjska raziskava Valicona. Na vrhu lestvice 20 opazovanih institucij, ki so ključnega pomena v času epidemije, se je po ocenah anketirancev namreč znašla civilna zaščita (67-odstotna stopnja zaupanja).

Predstavil je tudi delovanje civilne zaščite v trenutni zdravstveni krizi ter spregovoril tudi o nekaterih pritožbah okoli nabave in ustreznosti zaščitne opreme.

Po Šestanovih besedah je trenutno največja naloga civilne zaščite sprejem in delitev zaščitne opreme. Druga naloga je organiziranje karantene. "Imeli smo tri lokacije, zdaj imamo samo še Postojno, kjer je 11 oseb, od tega jih danes 5 zapušča Postojno. V prihodnjih dneh bomo dobili 2 policista Frontexa," je dodal.

zaščitne maske | Avtor: Facebook Facebook
Po njegovem delujejo v vsaki občini v širšem ali manjšem obsegu, zlasti gasilske enote pa množično sodelujejo pri različnih nalogah, tudi razkuževanjih.

Uprava za zaščito in reševanje sodeluje v prvi fazi: pri pregledu in oceni ponudb, kjer sodelujejo še druge službe in strokovnjaki. "Teh ponudb je res ogromno, veliko je resnih, preveč pa je neresnih. Resne pogodbe potujejo na Zavod za blagovne zaloge, ki nato sprejme odločitve in sklene pogodbe," je še dodal.

"Pri sprejemu blaga, ki je večinoma po izvoru iz Kitajske in potuje do Slovenije po različnih kanalih, pride do zapletov. Zaradi velike količine prejetega blaga prihaja do neskladij, Zavod za blagovne rezerve sprejema in preverja, blago pa nato avtomatično prevzame CZ, ki ne opravlja še dodatnega preverjenja kakovosti," je dodal in pojasnil, da prihaja do določenih reklamacij zaradi neustrezne kakovost. 

"Danes se sestajamo z zavodom, kjer bomo to znova reševali. Spomnimo, v Šmarju so imeli težave s plašči, tukaj so še maske iz servietov. Vse te atikle smo vzeli nazaj, jih skladiščili. Po vsem tem bomo ocenili, če je ta roba ustrezna. Če je, gre naprej, če ne, jo bomo zažgali. Elastike in sarviete, glede katerih se nekateri pritožujejo, da jih jih po nekaj urah začnejo motiti - še dva tisoč teh mask danes dobimo nazaj iz Bolnišnice Begunje," je še povedal Šestan. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:17 21.april 2020.

    ....v Šmarju so imeli težave s plašči, tukaj so še maske iz servietov. Vse te artikle smo vzeli nazaj, jih skladiščili. Po vsem tem bomo ocenili, če je ta roba ustrezna. Če je, gre naprej, če ne, jo bomo zažgali. ...prikaži več. Elastike in sarviete, glede katerih se nekateri pritožujejo, da jih jih po nekaj urah začnejo motiti - še dva tisoč teh mask danes dobimo nazaj iz Bolnišnice Begunje," je še povedal Šestan. Kar zažgali bodo nekaj milijonov vredno opremo ? Kaj če bi zažgali na grmadi naročnike ?