Slovenija
9391 ogledov

Počivalšek lagal tudi o Terčetu

Zdravko Počivalšek Saša Despot
V oddaji 24 ur zvečer so razkrili, kakšna pooblastila je v resnici imel Terče, ki ga je minister Počivalšek postavil na čelo skupine za pomoč Zavodu za blagovne rezerve.

"Terče nima pogodbe z ministrstvom, delo na zavodu je opravljal pro bono. Ni imel nobenih pooblastil za delo pri nabavi zaščitne opreme," je še nedavno trdil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki mu sicer že grozi interpelacija.

Skupino za pomoč blagovnim rezervam je Mitja Terče, sicer nekdanji direktor Tuš nepremičnin, nekdanji direktor družbe Elektro Celje Energija in vodja turističnega centra na Golteh, prevzel 24. marca.

Novinarji 24 ur zvečer pa so včeraj poročali, da je Terče že dva dni pozneje na tretjem sestanku medresorske skupine uradno predstavljal Zavod za blagovne rezerve in med drugim poročal drugim ministrstvom o stanju blagovnih rezerv in prevzemih, ki jih realno lahko zavod pričakuje v nekaj dneh.

Poleg tega je Terče, kot pristojni predstavnik gospodarskega ministra oziroma blagovnih rezerv, stopil v stik z lastniki Gorenja pri vzpostavljanju logističnega centra Čingdau. Da je imel Terče precej večja pooblastila, kot je Počivalšek pripravljen priznati, se jasno kaže tudi v dejstvu, da je na sestanku konec marca predstavnike drugih ministrstev obvestil, da so v Zavodu za blagovne rezerve že obvestili o možnosti dobave blaga v Čingdau, čeprav je minister zatrdil, da Terče ni imel nobenih pooblastil za delo pri nabavi zaščitne opreme.  

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask Slovenija Razkrito ozadje nabave zaščitne opreme: laži, mobing, iskanje žrtvenega jagnja

Novinarji 24 ur so še spomnili, da so na gospodarskem ministrstvu še nedavno ponavljali, da po sklepu vlade dobave lahko plačujejo le slovenskim podjetjem, kar je zanikal tudi prvi državni revizor, Tomaž Vesel. Laži in zavajanj je še več: minister je med drugim zatrdil tudi, da za nabavo zaščitne opreme iz tujine ne dajejo 100-odstotnih avansov, a so točno to storili v primeru dobave ventilatorjev, poleg tega so podjetju Dobnik Trade za milijon kosov mask že 20. marca nakazali skoraj 600 tisočakov - mimogrede, te 8. aprila sploh še niso bile dobavljene.

dezurni@zurnal24.si

Tomi Rumpf, direktor v Kobilarna Lipica Blagovne rezerve Slovenija Novi šef obljublja: "Zdaj bo bolj transparentno"
Komentarjev 14
  • Avatar Vevrica
    Vevrica 08:16 25.april 2020.

    Minister za laži

  • Decko 13:18 24.april 2020.

    Kradeš,lažes, bolhe ješ

  • ivekov 12:38 24.april 2020.

    Ko človek vidi ta Počivalškov ksiht ne ve ali ni slučajno svojo rit na pult porinil - ni razlike. A ve kdo, ima v osebni sliko z guzo ali z gobcem?