Slovenija
1738 ogledov

Prvi predsednik KPK: "Je normalno, če se letala plačujejo, kot da letijo na zlato in ne na kerozin?"

Drago Kos Saša Despot
Je normalno, če politiki želijo zagotoviti posle svojim sorodnikom ter političnim in siceršnjim prijateljem, če se jim plačujejo veliki avansi, če se nabavlja neprimerna oprema, če se letala plačujejo, kot da letijo na zlato in ne na kerozin?

Drago Kos, prvi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, policist in nogometni sodnik, je v mnenju, ki ga je napisal za Piščalko, predstavil svoj pogled na navedbe Ivana Galeta, ki je v oddaji Tarča razkril ozadje nabave zaščitne in medicinske opreme v Sloveniji.

"V Sloveniji smo v preteklih letih že imeli nekaj žvižgačev, a le redki od njih, če sploh kdo, se je izpostavil tako javno kot gospod Ivan Gale," je dejal in analiziral reakcije na njegove navedbe, ki smo jim bili priča v drugi oddaji Tarča, ki so se jo udeležili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, poslanka SDS Jelka Godec in obrambni minister Matej Tonin.

Formalni podpisnik pogodb pogosto ni dejanski odločevalec

Kos je opazil, da minister Počivalšek navedb Galeta ni zanikal, temveč je "problematizirane postopke opravičeval z njihovo nujnostjo, ob tem pa je poskušal kot najbolj odgovornega izpostaviti ravno g. Galeta, čeprav formalni podpisnik pogodb včasih (v javni upravi kar pogosto) sploh ni tisti, ki je dejanski odločevalec". Seveda to po Kosovih besedah ne pomeni, da lahko podpiše vse, kar pride na njegovo mizo, a mora vseeno večji del odgovornosti prevzeti tisti, ki je odločil, po kakšnih pogojih in s kom se bo podpisala pogodba.

"Opravičevanje opisanih nabav z nujnostjo in reševanjem človeških življenj bi bil relativno dober argument, če ne bi do nekaterih najbolj čudnih zadev prihajalo ravno pri sorodnikih, prijateljih, političnih simpatizerjih … Pa še nekaj: tudi v času epidemije je treba spoštovati pravo, ker sicer država funkcionira kot čista 'banana republika'".

Drago Kos

Zadnji glas, ki kaže, da je mogoče v Sloveniji ravnati drugače

"Iz navedb ministra in še ene gostje na Tarči pa je bilo mogoče razbrati še nekaj: njihova teza je, da naj bi bila zadeva problematična samo, če bi komu uspelo dokazati, da so se politiki zaradi takšnih nabav protipravno okoristili," je opazil Kos. A po njegovem mnenju je ta teza zgrešena. Možno je namreč, da organi pregona protipravnega okoriščanja politikov ne bodo uspeli dokazati, hkrati pa bi to pomenilo, "da je v Sloveniji čisto normalno, če politiki želijo zagotoviti posle svojim sorodnikom ter političnim in siceršnjim prijateljem, če se jim plačujejo veliki avansi, če se nabavlja neprimerna oprema, če se letala plačujejo, kot da letijo na zlato in ne na kerozin …".

Kos zato verjame, da je na nas vseh, da se odločimo, ali želimo živeti v takšni državi. "Gospod Gale tega očitno noče in je to tudi povedal. Zaradi obojega si zasluži globoko spoštovanje. Vendar ob vsem, kar so že in še bodo zvalili na njega, to ne bo dovolj," je zapisal prvi predsednik KPK. Zato mu bo treba pomagati "še na drugačne načine in ne samo simpatizirati z njim na družbenih omrežjih. V nasprotnem primeru bo kmalu utihnil še ta, zadnji glas, ki nam kaže, da je v Sloveniji mogoče ravnati tudi drugače, kot pa je trenutna praksa. Mi vsi pa se bomo morali odločiti, ali bomo to dopustili, ali pa bomo temu glasu pomagali tudi sami".

Tarča Nabave Slovenija Ivan Gale razkriva nova imena

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • migi 12:41 04.maj 2020.

    JA...gospod Kos....na vrsti ste....potem mu pa pomagajte...imate verjetno več kompetenc kot pa navadna "raja"

  • Ender3 11:24 04.maj 2020.

    Dajmo odstranit to bando, ne čakat na komisije in sodišča, časa ni ! Škode se ne da popravit

Sorodne novice