Slovenija
29266 ogledov

Ivan Gale razkriva nova imena

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Ivan Gale razkriva nove podrobnosti in imena oseb, ki so poskušala vplivati na nabave.

Na Zavod za blagovne rezerve sta zaradi nakupa zaščitne opreme po poročanju spletnega portala 24ur.com pisali tudi žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša in Alenka Jeraj, klicali pa so tudi ostali s stranke ali bližine SDS, Roman Končar, Franc Breznik ter Ivan Jordan.

Tarča Soočenje Gale - Počivalšek Slovenija Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni

"V začetku vsi z ventilatorji, najbolj genEplanet, potem Dobnik Trade, Acron, Pečečnik, Medicop, Inovatio, Cross Continental, Hmezad-TMT ...," na vprašanje novinarjev POP TV odgovarja Ivan Gale. "To že v času sklepanja. Vendar robe ni bilo, signali za sklepanje pa so na začetku prihajali iz MGRT in MORS, potem pa smo bili odvisni samo od MDS, ki pa menda ni pregledala zelo velikega števila ponudb." 

"Dobavitelji so nas klicali, a nismo mogli nič"

Veliko ponudnikov je po besedah Galeta na Zavod klicalo, zakaj se njihova ponudba ne sprejme, ker imajo konkurenčne cene in vsa dokazila. "Mi nismo mogli nič, kot to posredovati naprej in prositi za pomoč," je o pristojnosti Zavoda glede nabavljanja zaščitne opreme v času epidemije povedal Gale. 

Afera maske Slovenija Žvižgač: Pritiskali so na nas, grozili in vpili naj nakažemo denar

Dodal je, da je na Zavod v času od razglasitve epidemije do nastopa bolniške prejel približno 4000 mailov in jih okoli 2000 poslal. Dva vikenda je pokrival tudi splošen naslov info@dbr.si, kamor je prispela tudi pošta premierjeve soproge Urške Bačovnik. 

Gospa Bačovnik Janša je takrat posredovala za sklenitev posla s podjetjem moža predstojnice infekcijskega oddelka v SB Celje Ivana Blatnika. Z njegovim podjetjem Xan-max je Zavod sklenil pogodbo za nabavo mask, ščitnikov in oblek v višini 9,8 milijona evrov v soboto, 21. marca, a je bila pogodba kasneje stornirana. "Se je pa takrat zelo mudilo s sklenitvijo, vodja financ Zavoda pa je ostal brez besed, ko je preveril boniteto ponudnika," je za 24ur.com povedal Gale. 

Kdo od vplivnežev je klical?

Na vprašanje novinarjev, kdo vse od vplivnežev (politikov in drugih funkcionarjev), je Gale odgovoril: "Sam vem za SMS Alenke Jeraj (za Inpro iz NM), klical je Roman Končar in govoril z Zakrajškom, ko je bil ta še na Zavodu, vendar ne vem, za koga je lobiral. Bi mogli vprašati Zakrajška. Meni se je zdelo čudno takrat, kdo vse se ukvarja s prodajo zaščitnih sredstev. Klical me je tudi gospod Franc Breznik, pa se ne spomnim, za katerega ponudnika. Večkrat sem govoril z županom Škofljice Ivanom Jordanom, vendar on je dal kontakt na Poljskem, ki bi povezal državo neposredno s kitajskimi proizvajalci. Potem s tem ni bilo nič, najbrž ker ni šlo prek slovenskega podjetja. Ne vem. To je verjetno to, kar sam vem."

Koronavirus - respiratorji | Avtor: SB Celje Koronavirus - respiratorji SB Celje

Respiratorne maske N95 Nabava zaščitne opreme Slovenija To je o nastopu Galeta na Tarči povedal upokojeni kriminalist

Gale je sicer v intervjuju povedal, da je bila odločitev, da se izpostavi posledica groženj in hudih obtožb takratnemu direktorju Zakrajšku s strani ministra Zdravka Počivalška, posredno pa tudi njemu in preostalim sodelavcem. Želel je opozoriti na zlorabo pooblastil s strani nosilcev izvršne oblasti in predstaviti javnosti sistemsko korupcijo kot enega največjih problemov sodobne družbe.

Počivalšek ni želel prevzeti odgovornosti

Dejal je, da se minister Počivalšek rad pohvali, da je vlada njega zadolžila za izvedbo nabav zaščitnih sredstev, a zadolžen je bil Zavod. "Če bi minister resnično želel prevzeti odgovornost za nabave, bi lahko MGRT sam nabavljal zaščitna sredstva, pa jih ni," je poudaril Gale. 

Slovenija Žvižgač Gale že pod policijsko zaščito

Poudaril je, da zakon o nalezljivih bojeznih določa naloge države na področju varstva pred nalezljivimi boleznimi, ki jih izvajajo ministrstvo, pristojno za zdravje, NIJZ ter območni zavodi za zdravstveno varstvo, v primeru naravnih in drugih nesreč ter v vojni pa tudi organi in enote za zaščito in reševanje in pomoč. Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami določa, da URSZR oblikuje in vzdržuje državne rezerve materialnih sredstev za primer naravnih in drugih nesreč. 

Gale je še poudaril, da je Zavod za blagovne rezerve za vse dobave dobil soglasje pristojnega ministra. "Tudi o tem je minister Počivalšek lahkotno lagal," je v intervjuju za POP TV povedal Gale.

Rdeče vino Razkritje Slovenija Blagovne rezerve naj bi povečali za deset milijonov litrov vina

Vlada jih je zadolžila za nabavo živil v vrednosti 30 mio

Na Zavodu so bili sicer neprijetno presenečeni, ko so izvedeli, da se bodo nabave vodile preko Zavoda. "Kdo pri zdravi pameti, bi Zavod za blagovne rezerve zadolžil za izvedbo najpomembnejšega javnega naročila v zgodovini RS," se sprašuje Gale. "Zavod nima znanja s področja zaščitnih sredstev. V začetku smo vedeli samo to, da bomo postopke vodili po postopku s pogajanji brez predhodne objave iz razlogov nujnosti. Poleg tega nas je Vlada RS zadolžila še za nabavo živil v vrednosti skoraj 30 milijonov evrov. Spet v nasprotju s predpisi – za interventne odkupe imamo AKTRP (Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja op. a.). Od pristojnih nas ni nobeden poslušal. Pustili so nas gole in bose na začetku."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 43
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 08:39 05.maj 2020.

  Z takšnim človekom kot je ta gale ni mogoče delati!! To so ljudje,ki vidijo vsako napako nekoga drugega smi pa si mislijo,da so nezmotljivi !! Se pa sploh ne zaveda,da je snemanje pogovorov na svojo roko teško kaznjivo dejanje in ...prikaži več kršenje ustave!! Že zaradi tega bi vsak direktor takšnega "človeka" moral odpustiti!! Koliko vas,ki ste zaposleni pa snemate telefonske pogovire z direktori in to potem objavljate???

 • golčina 00:22 05.maj 2020.

  Gale naj razkrije celotno zgodovino svojih mailov tako levim kot desnim medijem. Dokler izmed 5000 mailov izbere ven 5,6 mailov je to samo pesek v oči in skrivanje.

 • wolf.ata 00:05 05.maj 2020.

  rdeči počasi lezejo iz hoste,ker denarja za lenuhe počasi zmanjkuje,delajo vse,da na vsak način pridejo nazaj h kuritu,koliko so pokradli (miljarde€),samo ne ve se,ker za njih pa ni Rtv (kričač),oni so kot naši,ne polagajo novinarji laži v usta,ko komentirajo politike ...prikaži več druge opcije, bara.. rdeče, vsak je pomagal z kontaktom,kako priti do mask itd.,prazna skladišča so pustili, protestirajo pa samo socialni problemi iz Metelkova itd.,po 12ur za strojna50 % C za 600€,pa da vidijo kako se živi

Sorodne novice