Slovenija
3848 ogledov

So za bolnike uporabljali manj primerne ventilatorje?

Koronavirus - UKC Ljubljana UKC Ljubljana Koronavirus - UKC Ljubljana
Nova dejstva afere z opremo.

TV Slovenija po razkritjih v oddaji Tarča glede nakupa medicinskih ventilatorjev podjetja Geneplanet preverja, ali jih v bolnišnicah uporabljajo tudi za bolnike s covidom-19. Kot ugotavljajo, jih ne.

Medicinskih ventilatorjev, ki so po mnenju stroke najmanj primerni, v celjski in ljubljanski bolnišnici do zdaj niso imeli. Minister Zdravko Počivalšek je v sinočnji Tarči sicer še enkrat zatrdil, da so medicinski ventilatorji, ki jih je kupil Zavod RS za blagovne rezerve, ustrezni, in dodal: "Te respiratorje sta kupila UKC Ljubljana pred zavodom za blagovne rezerve in bolnišnica Celje."

Kot poroča TV Slovenija, to ne drži. Dokler jih Zavod RS za blagovne rezerve ni dostavil v celjsko bolnišnico in v klinični center v Ljubljani, medicinskih ventilatorjev siriusmed R30 v omenjenih bolnišnicah niso imeli.

A ne v celjski ne v ljubljanski bolnišnici omenjenih ventilatorjev niso uporabili za zdravljenje pacientov s covid-19. V celjski bolnišnici so imeli paciente, ki so potrebovali mehansko predihavanje, v ljubljanski pa so omenjeni aparati še v skladišču, pripravljeni so za uporabo.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija so pet medicinskih ventilatorjev tega tipa dobavitelja Geneplanet prejeli tudi v Splošni bolnišnici Izola. Tudi tam so še v kleti; so pa v tej bolnišnici skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za covid-19, ampak celo nevarni.

Tarča Naročenih 220 kosov Slovenija Stroka negativno ocenila ventilatorje Geneplanet

dezurni@zurnal4.si

Komentarjev 26
  • Kirka 09:48 02.maj 2020.

    Lahko smo srečni, da vlada za predihavanje ni kupila balončkov. Vdih...izdihhhh.... Nabavna cena 50 €, kupljeno v Sloveniji za 5 milijonov € . Razlika gre revnim in poštenim politikom.

  • duc1 09:13 02.maj 2020.

    Ko bo potreboval Počivalšek prevoz ga dajte v GOLFA.

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 08:33 02.maj 2020.

    Na koncu , se mi Janša še smili , s samimi kreteni se je obdal. Najhujše je pa to , da se tega zaveda , pa si ne more pomagat.