Slovenija
37986 ogledov

Novo glede odpiranja trgovskih centrov: Kdaj in pod kakšnimi pogoji?

nakupovalni voziček Profimedias
Trgovinska zbornica predlaga, da se zmanjša razdalja med potrošniki na en meter.

"Včeraj smo lahko odprli trgovine s športno opremo, obutvijo ... vendar samo tiste, ki merijo manj kot 400 kvadratnih metrov. Če ocenim obisk, lahko rečem, da je bil zadržan, a kupci so bili zadovoljni," je na tiskovni konferenci ob 11. uri povedala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. "Ta zadržanost ni trenutna zadržanost. Zdravstvena kriza bo pustila globoke posledice v nakupnih navadah slovenskih potrošnikov, ki so že tradicionalno zadržani, preudarni in varčni. Po tej krizi bo še varčnejši, - varčnost bo odvisna od okrevanja po krizi in tretjega paketa ukrepov za izhod iz krize." 

"Danes smo veliko bolj optimistični, kot smo bili včeraj, z veseljem pričakujemo rahljanje ukrepov - sprostitev nakupovanja v nakupovalnih centrih in rahljanje razdalje med potrošniki, ki je v Sloveniji dvakrat večja kot v Avstrijo."

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice

Obisk trgovin je bil po besedah Lahove včeraj skromen, potrošniki so upoštevali zaščitne ukrepe - uporabo razkužil, mask in varne razdalje, medtem ko so trgovci glede slednjih že dobro zverzirani.

"Vlada razmišlja o odpiranju nakupovalnih centrov, želijo si naslednjih korakov. Ti koraki bodo usklajeni med vlado in pristojnim ministrstvom, trgovinsko zbornico ter NIJZ. Korak za korakom se bodo odpirala nova področja trgovine. Verjamem, da vas bomo na kakem od teh področij lahko osrečili že prihodnji teden. Zadnje številke govorijo, da smo imeli včeraj sedem pozitivnih pacientov. Manj kot bo pozitivnih, večje bodo možnosti, da se ukrepi sproščajo še naprej."

Jelko Kacin, vladni govorec

Trgovinska zbornica je na vlado naslovila pobudo, da bi po vzoru Avstrije sprostili tudi nakupovalna središča, ki za zdaj ostajajo zaprta. "Avstrja je sprostila nakupe v nakupovalnih centrih, zmanjšala je varnostno razdaljo med potrošniki, ki je sedaj en meter," je dejala Lahova. "Nakupovalne navade se bodo spremenile, odvisne bodo od budžeta, ki ga ima posamezen potrošnik na razpolago ter nadaljevanja spletne trgovine, kjer je bila Slovenija pod povprečjem EU. V zadnjih dveh mesecih je spletno nakupovanje doseglo pravi 'boom'. Ta trend vpliva na nakupne navade potrošnikov. Potrošniki so se navadili na spletno prodajo, uporabljajo jo vsakodnevno - to bo pomembna sprememba, ki bo vplivala na nadaljnji razvoj trgovine in potrošnika." 

Nakupovalni voziček - igrače | Avtor: Profimedia Profimedia

"Uspešen in preživel bo samo tisti trgovec, ki bo razvijal vse nakupovalne kanale, tako klasično kot spletno trgovino. Prepričana sem, da vsi trgovci na teh novih platformah že delajo." 

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice

Vpliv dveh mesecev korona krize je opazen tudi v nižjih prihodkih. "Številke so zelo zelo zaskrbljujoče, prodaja v živilskih trgovinah je kljub začetnemu zelo povečanemu povpraševanju pomembno upadla. Po mojih osebnih izračunih je upad prodaje več kot 15-odstoten, tega ob predpostavki popolne normalizacije razmer ne bomo mogli nadomestiti do konca leta," je pojasnila Lahova. "Še večji upad prodaje je v tehničnih trgovinah (pohištva, bela tehnika, gradbeni material), kjer so bile trgovine popolnoma zaprte, vsi zaposleni pa na čakanju. Vedeti moramo, da tehnična trgovina ustvarja polovico vseh prihodkov iz trgovine, t. j. 15 milijard evrov letnega prometa. Realizacija celotne trgovine bo namesto 32 milijard za šest do sedem milijard nižja."

Glede očitkov lastnikov trgovin do 400 kvadratnih metrov v trgovskih centrov, da so diskriminirani, je predsednica Trgovinske zbornice povedala: "Lahko bi rekla, da imajo prav, vendar je potrebno upoštevati dejstvo, da živimo v tem trenutku v posebnih razmerah, v kriznih razmerah. Vedno je potrebno spoštovati navodila stroke, četudi so ta nekoliko čudna. Tudi v tem primeru smo trgovci spoštovali navodila stroke, z argumenti smo na vlado že večkrat naslovili pobudo za odprtje blagovnih centrov in srčno upam, da se bo to zgodilo v kratkem. Takih anomalij je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj."

'Žulijo' jih poslovne najemnine

Med anomalijami je izpostavila poslovne najemnine, ki trgovce izjemno žulijo, saj je strošek zanje za srednje veliko podjetje na drugem mestu in znaša 80 odstotkov bruto plač. "Država ni posegla v poslovne najemnine med dvema civilnima, pravnima osebama," je dejala Lahova. "To je eden od naslednjih pobud, za katere upamo, da jih bo vlada razrešila. Ponavljam, živimo v posebnih razmerah, navodila morajo prihajati z enega mesta in moramo jih spoštovati, moramo pa imeti tudi možnost, da nenje vplivamo in jih z argumenti spreminjamo."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 37
  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 20:27 06.maj 2020.

    Brez veze. Spet nas žejne čez vodo peljejo. Idioti na vladi, mi ovce pa mirno ubogamo te bruse. Namerno zj.... sistem da obresti narastejo da bogati postanejo še bogatejši in revni še revnejši. Na bruhanje mi gre.

  • matej1406 04:37 06.maj 2020.

    Pi is a new digital currency developed by Stanford PhDs, with over 3.5 million members worldwide. To claim your Pi, follow this link https://minepi.com/matej1406 and use my username (matej1406) as your invitation code.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 22:13 05.maj 2020.

    Naslednji predlog, ki bo prišel s strani trgovskega lobija bo, da je tudi poljub dovoljen, seveda pa ne francoski..če pa že, pa ne preglobok.. Ja, obračamo že vse skupaj na šalo, vendar bo to vrag vzel čez en mesec, ko ...prikaži več bomo morali ponovno v karanteno ali pa se sprijazniti s tem, da nam bo za korono "kontrolirano" umrlo okrog 5-7 tisoč ljudi...Vseeno bolje kot brez ukrepov v masni okuženosti podobni italijanski s 3-5% smrtnostjo, torej, da 50 000 Slovencev spremeni agregatno stanje...