Svet
38770 ogledov

Hrvaška bo na ta način delala red na plažah

Hrvaška plaža
To pred sezono načrtuje Hrvaška. Na delu bodo občinski redarji.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli pričakuje, da bodo v začetku junija na Hrvaškem že imeli slovenske turiste. S Slovenijo bomo zagotovo odprli meje, vprašanje je le, ali bo to teden dni prej ali kasneje, je dejal Cappelli v torkovem pogovoru za hrvaško televizijo.

Cappelli je pojasnil, da bo dvostransko odpiranje meje najprej mogoče z državami, ki imajo tako kot Hrvaška boljšo epidemiološko sliko, predvsem sta to Slovenija in Avstrija. Logično je, da se s temi državami lahko tudi prej dogovorimo za odprtje meja, je dejal.
Povedal je še, da se o tehničnih podrobnostih pogovarjajo tudi s Čehi, dogovarjajo se tudi z Avstrijci. Goste iz drugih držav je po njegovih besedah pričakovati do 15. junija.

Izrazil je upanje, da bo v naslednjem mesecu dni prišlo do dogovora tudi z Nemčijo, posebej če se bo izboljšala epidemiološka slika na Bavarskem, od koder praviloma prihaja 40 odstotkov vseh nemških turistov na Hrvaško. Cappelli je napovedal, da se bo danes pogovarjal tudi z italijanskimi kolegi. Meni, da bodo avgusta lahko dobili tudi del italijanskih turistov, ki naj bi jih pripeljali na Hrvaško po morju.

Dubrovnik Ministra o sezoni Svet Počivalšek in Capelli: Tako bomo potovali na Hrvaško

Red bodo delali občinski redarji

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je medtem danes dejal, da tudi sam komaj čaka, da bo šel na morje, a opozoril, da turizem ne bo organiziran tako, kot smo bili vajeni doslej.

Pojasnil je, da ne bodo dovolil gneče na plažah, v restavracijah in v barih. Za to bodo poskrbeli občinski redarji. Lastniki plaž ali koncesionarji, mesta in hoteli bodo morali skrbeti za priporočeno varnostno razdaljo med obiskovalci plaž, je poudaril vodilni hrvaški epidemiolog.

"Ne bomo čakali v vrsti, da bi stopili v morje, a ne bo več brisače na brisači, ležalnika na ležalniku. Fizična razdalja bo potrebna ves čas, dokler bo obstajala nevarnost virusa," je dejal Capak v današnji oddaji Dobro jutro Hrvatska na HTV.

Kot je dodal, se bodo prebivalci hrvaških otokov še odločili, ali bodo organizirano sprejeli turiste v okviru priporočenih epidemioloških ukrepov. Hrvaška je od torka dovolila prihod ladij, daljših od 24 metrov, v hrvaška obmorska pristanišča, kar je prvi korak k vnovičnemu zagonu navtičnega turizma.

Plaža na Hvaru Počitnice Popotnik Airbnb razburil čistilne servise: "Kot da do zdaj sploh nismo čistili!"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • munja 19:09 12.maj 2020.

    Jaz bom pa kar doma, sredi neokrnjene narave. Bazen, žar, pivce, domač kruh, zelenjava z vrta, pa se bomo imeli lepo, brez hrvaškega ali kateregakoli morja. Bodite zdravi.

  • IBANEZ67 11:31 07.maj 2020.

    Se popolnoma strinjam z Žurnalčkom. Bili smo že povsod po Sredozemlju na Hrvako pa ne hodimo že 20 let. Zadnjih 10 let hodimo na Azurno obalo v Francijo ( če gdo ne ve, so tudi takšni ,ki so vprašali če ...prikaži več ima Francija sploh morje ). In res je točno tako kot pravi Žurnalček. Ne ,samo da se čistijo vse plaže,čisti se s posebnim plovilom tudi morje ob plaži. Francija je drug planet za Hrvaško. P ne bi o cenah. Če se dobro zmeniš ,je ceneje kot HR.

  • tudbognasvečnereši 10:14 07.maj 2020.

    Napihnjeni slovenčki, sploh ne vem kaj vas moti red na CRO plažah.Kolikor sem lahko razbral iz vaših komentarjev skozi leta, vi sploh ne hodite na Hrvaško, alo.