Svet
4733 ogledov

Počivalšek in Capelli: Tako bomo potovali na Hrvaško

Počivalšek in Capelli Twitter
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli sta se danes v Zagrebu pogovarjala o ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa.

Sogovornika sta se strinjala s faznim pristopom - najprej bi bil obisk dovoljen slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, kasneje pa tudi vsem ostalim.

Na Hrvaškem je približno 110.000 zasebnih nepremičnin in plovil v lasti slovenskih državljanov. Spodobi se, da bi jim dovolili obiskati njihova poletna bivališča, je po navedbah hrvaškega ministrstva za turizem dejal Počivalšek. Kasneje je v izjavi novinarjem Počivalšek pojasnil, da imata Slovenija in Hrvaška dobro epidemiološko situacijo, ki omogoča razmišljanje o postopnem odpiranju turizma.

S hrvaškim kolegom sta se tako strinjala, da odpiranje meja in oživljanje turizma poteka v dveh fazah: v prvi, ki bi lahko stekla nekje do konca maja, bi recipročno sprostili prehod meja za lastnike nepremičnin in plovil v drugi državi, v drugi fazi, ki bi lahko stekla v junija oz. bolj verjetno v drugi polovici junija, pa bi sprostili tudi ostala turistična potovanja. To bosta predlagala tudi v sprejem obema vladama.

Protokoli še nejasni

Počivalšek sicer poudarja, da je o konkretnih datumih še prezgodaj ugibati, odpiranje meja mora namreč sloneti na epidemioloških kriterijih. Pred tem bo treba narediti protokol prehoda meje ter prihoda in bivanja na turistično destinacijo, za kar bosta zadolžena oba centra za javno zdravje.

Slovenski gosti so eni najbolj zvestih in številnih na Hrvaškem, državi pa na področju turizma odlično sodelujeta, je poudaril tudi Cappelli. Na Hrvaškem je bilo lani skoraj 1,6 milijona slovenskih obiskov in nekaj manj kot 11 milijonov slovenskih nočitev.

Hrvaška plaža NOVA REALNOST Popotnik Najprej na odvzem krvi, po posebni potni list in šele nato čez mejo na Hrvaško

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • Žurnalček 16:10 30.april 2020.

  Kljukca očitno ne vesta za napotke WHO -ja , ki je označila kakršnja koli zdravniška spričevala za nelegitimna !

 • sam50 08:40 30.april 2020.

  Kakšen fantastičen dan-samo še Borat je manjkal na tem bratskem dogovarjanju......

 • Avatar Kolmeressa
  Kolmeressa 00:56 30.april 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om