Slovenija
60581 ogledov

Alojz Ihan napoveduje, koliko časa bodo trajali ukrepi

Alojz Ihan Profimedia
"Tega ne more sprejeti niti otrok," poudarja mikrobiolog in imunolog.

Ob umirjanju rasti okuženosti v Sloveniji se povečuje dvom o resnosti bolezni, znova je namreč več je primerjav z gripo. 

Koronavirus v Franciji Koronavirus Slovenija Novo o okuženih: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu doslej

"Če pogledamo, da je bilo v Bergamu lansko leto na teden 40 pogrebov, letos pa jih je bilo 600, je primerjati, da je gripa enaka bolezni covid-19  ... tega ne more sprejeti niti otrok," je za Dnevnik na RTV SLO povedal mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan

Število tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo je pri bolezni covid-19 bistveno večje kot pri gripi. "Usodno lahko poškoduje pljuča," je poudaril Ihan. "V nasprotju z gripo se je pojavila prvič na tem planetu, nihče nima proti temu virusu nikakršnih protiteles."

Ukrepi vsaj še tri do štiri tedne

Težki bolniki s covid-19 se poleg tega v povprečju zdravijo mnogo dlje kot bolniki z gripo. Če traja hospitalizacija pri gripi običajno dva tedna, so bolniki pri covid-19 hospitalizirani štiri do šest tednov. "Problem je, da se število bolnikov povečuje bolj, kot jih uspemo odpuščati," je za nacionalno televizijo povedala Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani. "Vsaj tri do štiri tedne bodo določeni ukrepi še potrebni."

Koronavirus covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus - UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Infektolog Tomažič: Bojim se, da podcenjujemo število okuženih

Po besedah Ihana bi morda v maju lahko začeli ukrepe sproščati. "S stališča zdravja in celotne družbe bi bil glede na naše krivulje maj zelo primeren mesec, da se začne s sproščanjem ukrepov," je Ihan še povedal za nacionalno televizijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • pancsorpwing 15:03 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • trebor 17:46 04.april 2020.

    Ne morem verjet koliko vas je s svojimi debilnimi komentarji, bodisi na ta ali kateri drug članek. Ja, najlažje je kritizirat vse povprek. A ste u lajfu sploh kaj pametnega naredili?

  • srecko53 11:21 04.april 2020.

    že par dni na forumih predlagam vse starostnike rizične obolele v karantene, zagnati gospodarstvo sp šole turizem drugače nas bodo prehiteli. torej vsi na delo... enak predlog sedaj izvaja Nemčija