Zdravje
6347 ogledov

Trije scenariji, ki nas lahko čakajo

Koronavirus maska Profimedia
Znanstveniki ocenjujejo, da bo pandemija novega koronavirusa trajala še 18 do 24 mesecev.

Znanstveniki z univerze v Minnesoti so predvideli tri možne poteke pandemije, od katerih nobeden ne predvideva možnosti, da bi novi koronavirus kar izginil. 

Prvi scenarij predvideva, da bo prvemu valu sledilo še večje število manjših valov. Takšnemu nihanju naj bi bili priča še leto ali dve. Število obolelih bo odvisno od številnih dejavnikov, med drugim tudi od tega, kako se bomo ravnali, ko gre za socialne stike. 

Epidemiolog Mark Lipstich s Harvarda je za Stat News ocenil, da bi se po tem scenariju prenos novega koronavirusa v toplejšem obdobju zmanjšal za 20 odstotkov, kar pa ne bo dovolj, da bi se virus ustavil, ampak le upočasnil. 

Koronavirus v Franciji Slovenija "Virus je še v populaciji, lahko se zgodi, da se bodo ukrepi vrnili"

Drugi scenarij predvideva, da bomo konec letošnjega leta priča še hujšemu scenariju, kot se je odvil v minulih mesecih. Znanstveniki to utemeljujejo na podlagi drugih pandemij. Prvemu valu španske gripe leta 1918 je sledil drugi hujši val. Naslednje leto je sledilo več manjših valov, nato pa se je pandemija zaključila. Podobno se je zgodilo tudi v primeru pandemije gripe leta 1957 in 1958 ter svinjske gripe leta 2009. 

Izrazitejši val v jeseni bi lahko privedel do kolektivne imunosti. A epidemiolog Michael Osterholm z Univerze v Minnesoti opozarja, da v tem primeru grozi kolaps zdravstvenega sistema, kot smo mu bili priča v Italiji. Poleg tega lahko pričakujemo, da bi se v tem primeru ukrepi proti koronavirusu še zaostrili. 

Covid-19 Koronavirus Zdravje Vas zanima, če ste prekuženi in kje se lahko testirate? Takšen je odgovor!

Tretji scenarij pa predvideva enake valove s posameznimi lokalnimi žarišči. Valovi bi bili podobni trenutnemu, posledično bi trajalo dlje časa, da bi bila dosežena kolektivna imunost. Razmere bi bile od države do države različne, veliko bi bilo odvisno od obsega testiranja in iskanja stikov okuženih ljudi.  

Glede novega koronavirusa še vedno ostaja več neznank kot odgovorov. Koronavirusi se na splošno zelo dobro prilagajajo razmeram in običajno ostajajo v populaciji. Edina izjema je SARS. Osterholm je na vprašanje, kateri od treh scenarijev je najverjetnejši, odgovoril, da "ima koronavirus svoj razpored", kakšen je, ne more reči. Prepričan pa je, da je pred nami še kar nekaj težkih mesecev. 

koronavirus covid-19 test Slovenija Tudi mi bi lahko ugotovili, če je bil covid-19 v Sloveniji prisoten že pred prvim potrjenim primerom

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • Janez Mušič 09:10 08.maj 2020.

    Tomaz se strinjam popolnoma, lahko bi objavili tudi kaj bolj spodbudnega saj smo ljudje preplašeni od non_stop groženj virusa. Dajte nekaj bolj spodbudnega, da ljudje dobijo občutek dobre volje pa bo takoj lažje VSEM

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 18:17 07.maj 2020.

    preprosto, prvi ukrep karantena, da so se lahko države pripravile z opremo itd, v primeru ponovitve sledi neke vrste švedski scenarij, hermetično zaprte bolnice in domovi za starostnike, ostali pa molit, da nimamo kakšnih bolezni in da preživimo. ni druge, ...prikaži več če še enkrat zaustavimo gospodarstvo za 2-3 mesece je bolje, da se kar sami odpravimo v gozd na drevesa,nazaj k opicam.Za nazaj pa ne pametujte..na enak način bi lahko tudi sam zadel sedmico na lotu prejšnji teden, sedaj ko že poznam številke.

  • Tomaz_321 11:39 07.maj 2020.

    PA DAJTE NEHATI ŽE S TEMI BEDASTIMI NEGATIVNIMI NOVICAMI!!!!!! SAMO STRAŠITE LJUDI SRAMOTAAAAAAAAAAAA