Vinjeta tudi v Srbijo

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Srbija naj bi v šestih do osmih mesecih plačevanje cestnin zamenjala z vinjetami, je napovedala pristojna ministrica.
Oglej si celoten članek

Srbska ministrica za promet, gradbeništvo in infrastrukturo Zorana Mihajlović je včeraj napovedala uvedbo vinjet, s katerimi bi po njenih besedah predvsem zmanjšali gnečo na avtocestah in razbremenili sistem cestinjenja, ki je v veljavi. “Z vinjetami bi zmanjšali neznosno gnečo pri plačilnih hišicah, omogočili pa bi tudi boljši nadzor denarja.” Po njenih ocenah bi od sedanjih 150 milijonov evrov prihodkov od cestnin s prodajo vinjet Srbija pridobila tudi do 300 milijonov prihodkov.

Finančne analize naj bi bile pripravljene do konca decembra, vinjete pa bi Srbi lahko dobili v roku pol leta do osmih mesecev. Kot piše srbski Blic, bi glede na trenutne ocene letna vinjeta za osebna vozila stala 65 evrov, medtem ko bi kamioni za uporabo avtocest ob satelitskem cestinjenju plačevali takso glede na prevožene kilometer.

Srbija bo najverjetneje sledila tudi zgledu prodaje vinjet, ki bi bile na voljo na bencinskih črpalkah in mejnih prehodih, pri čemer bi vozniki lahko izbirali tudi dnevne, tedenske in mesečne vinjete. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.