Svet
4 ogledov

Vinjeta tudi v Srbijo

Menjava vinjete Gregor Prebil
Srbija naj bi v šestih do osmih mesecih plačevanje cestnin zamenjala z vinjetami, je napovedala pristojna ministrica.

Srbska ministrica za promet, gradbeništvo in infrastrukturo Zorana Mihajlović je včeraj napovedala uvedbo vinjet, s katerimi bi po njenih besedah predvsem zmanjšali gnečo na avtocestah in razbremenili sistem cestinjenja, ki je v veljavi. “Z vinjetami bi zmanjšali neznosno gnečo pri plačilnih hišicah, omogočili pa bi tudi boljši nadzor denarja.” Po njenih ocenah bi od sedanjih 150 milijonov evrov prihodkov od cestnin s prodajo vinjet Srbija pridobila tudi do 300 milijonov prihodkov.

Finančne analize naj bi bile pripravljene do konca decembra, vinjete pa bi Srbi lahko dobili v roku pol leta do osmih mesecev. Kot piše srbski Blic, bi glede na trenutne ocene letna vinjeta za osebna vozila stala 65 evrov, medtem ko bi kamioni za uporabo avtocest ob satelitskem cestinjenju plačevali takso glede na prevožene kilometer.

Srbija bo najverjetneje sledila tudi zgledu prodaje vinjet, ki bi bile na voljo na bencinskih črpalkah in mejnih prehodih, pri čemer bi vozniki lahko izbirali tudi dnevne, tedenske in mesečne vinjete. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.