Vlada znižuje cene nekaterih živil

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Določili so nove cene za mleto meso, olje, sladkor in svinjsko pleče.
Oglej si celoten članek

Hrvaška vlada je že septembra omejila cene devetih izdelkov, zdaj pa so se odločili še dodatno spremeniti cene štirih. Septembra so namreč znižali cene za skoraj 30 odstotkov. "S to odločitvijo se predlaga, da se cene olja in mletega mesa znižajo za dve kuni, cene sladkorja in svinjskega plečeta pa zvišajo za dve kuni," je dejal gospodarski minister Davor Filipović.   

Med devetimi proizvodi, ki jim je hrvaška vlada omejila cene, so olje, gladka in ostra moka, sladkor, svinjsko meso (svinjski vrat s kostjo in svinjsko pleče brez kosti), piščančje meso, mleto mešano meso in mleko. 

Cena sončničnega olja je bila do sedaj omejena na 2,12 evra (15,99 kune), po novem ne sme presegati 1,86 evra, piše 24sata. Najvišja maloprodajna cena belega sladkorja je bila do zdaj največ 1,06 evra (7,99 kune), po novem pa ne sme biti več kot 1,33 evra. 

Najvišja maloprodajna cena za svinjsko pleče brez kosti bo po novem lahko do 3,58 evra, medtem ko je bila do sedaj omejena na 3,32 evra (24,99 kune). Najvišja maloprodajna cena za mleto svinjsko meso, pakirano do 1 kilograma, ki do zdaj ni smela preseči 4,38 evra (32,99 kune), se po novem omejuje na 4,11 evra. 

Omejitev bo v veljavi do 31. marca. 

Kaj pa pri nas?

Zanimalo nas je, kako je s cenami teh izdelkov pri nas. Preverili smo v dveh spletnih trgovinah in iskali najnižjo ceno. Najnižja cena za liter sončničnega olja je 2,39 evra, najnižja cena za kilogram belega sladkorja 1,39 evra, najnižja cena za 450 g mletega mešanega mesa znaša 3,83 evra, najnižja cena za kilogram svinjskega plečeta je 3,99 evra.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:54 13. Januar 2023.

    Ej, jugo-avtor, pišeš, kot da je tole slovensko. Hrvaška vlada je hrvaška vlada, slovenska pa ne rabi širše obrazložitve, da …

  • 14:36 13. Januar 2023.

    kar je na trgu, ne morš rugilirat, to spet folk ne razume ... ko pstaviš ceno, trga več ni in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.