Svet
3213 ogledov

Vlada znižuje cene nekaterih živil

nakupovalni voziček trgovina živila Profimedia
Določili so nove cene za mleto meso, olje, sladkor in svinjsko pleče.

Hrvaška vlada je že septembra omejila cene devetih izdelkov, zdaj pa so se odločili še dodatno spremeniti cene štirih. Septembra so namreč znižali cene za skoraj 30 odstotkov. "S to odločitvijo se predlaga, da se cene olja in mletega mesa znižajo za dve kuni, cene sladkorja in svinjskega plečeta pa zvišajo za dve kuni," je dejal gospodarski minister Davor Filipović.   

Med devetimi proizvodi, ki jim je hrvaška vlada omejila cene, so olje, gladka in ostra moka, sladkor, svinjsko meso (svinjski vrat s kostjo in svinjsko pleče brez kosti), piščančje meso, mleto mešano meso in mleko. 

Cena sončničnega olja je bila do sedaj omejena na 2,12 evra (15,99 kune), po novem ne sme presegati 1,86 evra, piše 24sata. Najvišja maloprodajna cena belega sladkorja je bila do zdaj največ 1,06 evra (7,99 kune), po novem pa ne sme biti več kot 1,33 evra. 

Najvišja maloprodajna cena za svinjsko pleče brez kosti bo po novem lahko do 3,58 evra, medtem ko je bila do sedaj omejena na 3,32 evra (24,99 kune). Najvišja maloprodajna cena za mleto svinjsko meso, pakirano do 1 kilograma, ki do zdaj ni smela preseči 4,38 evra (32,99 kune), se po novem omejuje na 4,11 evra. 

Omejitev bo v veljavi do 31. marca. 

Kaj pa pri nas?

Zanimalo nas je, kako je s cenami teh izdelkov pri nas. Preverili smo v dveh spletnih trgovinah in iskali najnižjo ceno. Najnižja cena za liter sončničnega olja je 2,39 evra, najnižja cena za kilogram belega sladkorja 1,39 evra, najnižja cena za 450 g mletega mešanega mesa znaša 3,83 evra, najnižja cena za kilogram svinjskega plečeta je 3,99 evra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • mina6 15:54 13.januar 2023.

    Ej, jugo-avtor, pišeš, kot da je tole slovensko. Hrvaška vlada je hrvaška vlada, slovenska pa ne rabi širše obrazložitve, da je slovenska. Ker je tu trenutno edina. In če je v kontekstu sama.

  • lojs 14:36 13.januar 2023.

    kar je na trgu, ne morš rugilirat, to spet folk ne razume ... ko pstaviš ceno, trga več ni in potem se vsak proizvajalec odloči kako naprej ... se bo treba sprijaznit, da bo šlo marsikaj u maloro ... tržna ...prikaži več ali netržna logika ni, da delaš minus ... lahko se pa zgodi nacionalizacija, ki bo za začetek prinesla najmanj 20let revščine ... zakaj sploh razlagam, če vse piše