Vlak iztiril, ker je vlakovodja zadremal?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za nesrečo bi lahko bil kriv vlakovodja, ki je za trenutek zadremal.
Oglej si celoten članek

Vse več je namigov, da je bil vzrok nedeljske nesreče primestnega vlaka v New Yorku človeški dejavnik. Vodja sindikata železničarjev Anthony Bottalico je namreč v torek povedal, da mu je vlakovodja William Rockefeller priznal, da je za nekaj sekund zadremal, in to tik pred tem, preden je vlak pridrvel v nevaren ovinek v Bronxu.

"Gre bolj za hipnozo. Gledaš naravnost predse v tirnice, ki drvijo mimo, in izgubiš perspektivo," je povedal Bottalico.

Drvel skoraj trikrat prehitro

Preiskava nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) je v ponedeljek ugotovila, da je vlak iz smeri Poughkeepsieja severno od mesta v nevarni ovinek pri predelu Bronxa Spuyten Duyvil pridrvel s hitrostjo 132 kilometrov na uro, najvišja dovoljena hitrost pa je 48 kilometrov na uro. Vlak s sedmimi vagoni, v katerih je bilo 150 potnikov, je iztiril. Umrli so štirje ljudje, več kot 60 pa je bilo poškodovanih.

Prehitro za obtožbo

Član NTSB Earl Weener je novinarjem dejal, da je vseeno še prezgodaj za sklep, ali je bil kriv vlakovodja ali kaj drugega. Preiskava do torka zvečer sicer ni odkrila, da bi bilo kaj narobe z vlakom oziroma zavorami.

46-letni Rockefeller je 15-letni veteran primestne železnice Metro North, o katerem imajo sodelavci in šefi zelo dobro mnenje. Delo vlakovodje je zadnjih deset let dobro opravljal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.