Svet
34 ogledov

Vlak iztiril, ker je vlakovodja zadremal?

Iztirjenje vlaka New York Reuters
Za nesrečo bi lahko bil kriv vlakovodja, ki je za trenutek zadremal.

Vse več je namigov, da je bil vzrok nedeljske nesreče primestnega vlaka v New Yorku človeški dejavnik. Vodja sindikata železničarjev Anthony Bottalico je namreč v torek povedal, da mu je vlakovodja William Rockefeller priznal, da je za nekaj sekund zadremal, in to tik pred tem, preden je vlak pridrvel v nevaren ovinek v Bronxu.

"Gre bolj za hipnozo. Gledaš naravnost predse v tirnice, ki drvijo mimo, in izgubiš perspektivo," je povedal Bottalico.

Drvel skoraj trikrat prehitro

Preiskava nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) je v ponedeljek ugotovila, da je vlak iz smeri Poughkeepsieja severno od mesta v nevarni ovinek pri predelu Bronxa Spuyten Duyvil pridrvel s hitrostjo 132 kilometrov na uro, najvišja dovoljena hitrost pa je 48 kilometrov na uro. Vlak s sedmimi vagoni, v katerih je bilo 150 potnikov, je iztiril. Umrli so štirje ljudje, več kot 60 pa je bilo poškodovanih.

Prehitro za obtožbo

Član NTSB Earl Weener je novinarjem dejal, da je vseeno še prezgodaj za sklep, ali je bil kriv vlakovodja ali kaj drugega. Preiskava do torka zvečer sicer ni odkrila, da bi bilo kaj narobe z vlakom oziroma zavorami.

46-letni Rockefeller je 15-letni veteran primestne železnice Metro North, o katerem imajo sodelavci in šefi zelo dobro mnenje. Delo vlakovodje je zadnjih deset let dobro opravljal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.