Voditelji na vzhodu Libije razglasili avtonomijo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Politiki, plemenski voditelji in poveljniki milice so danes na slovesnosti v Bengaziju razglasili avtonomijo z nafto bogate regije Cirenaike na vzhodu Libije. Nacionalni prehodni svet, ki je po strmoglavljenju Gadafija prevzel oblast v državi, je že izrazil nasprotovanje oblikovanju regije.
Oglej si celoten članek

Za vodenje regije Cirenaike so imenovali poseben svet, na čelu katerega bo Ahmed Al Zubair. Končati se mora obdobje marginalizacije, ki so mu bili priča med vladavino Moamerja Gadafija, so bili odločni ob razglasitvi avtonomije. Kot dodajajo, pa je federalni sistem za regijo Cirenaike najboljša izbira.

Po besedah Al Zubairja pa pri predstavljanju Libije v mednarodnih zadevah priznavajo vlogo nacionalnega prehodnega sveta, ki je po strmoglavljenju Gadafija prevzel oblast v državi. Ta je že izrazil nasprotovanje oblikovanju regije na vzhodu države ter večkrat opozoril, da bi to utegnilo privesti do razpada države. Bolj kot federalizmu je prehodni svet naklonjen decentralizaciji države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.