Svet
16 ogledov

Voditelji na vzhodu Libije razglasili avtonomijo

Libija Reuters
Politiki, plemenski voditelji in poveljniki milice so danes na slovesnosti v Bengaziju razglasili avtonomijo z nafto bogate regije Cirenaike na vzhodu Libije. Nacionalni prehodni svet, ki je po strmoglavljenju Gadafija prevzel oblast v državi, je že izrazil nasprotovanje oblikovanju regije.

Za vodenje regije Cirenaike so imenovali poseben svet, na čelu katerega bo Ahmed Al Zubair. Končati se mora obdobje marginalizacije, ki so mu bili priča med vladavino Moamerja Gadafija, so bili odločni ob razglasitvi avtonomije. Kot dodajajo, pa je federalni sistem za regijo Cirenaike najboljša izbira.

Po besedah Al Zubairja pa pri predstavljanju Libije v mednarodnih zadevah priznavajo vlogo nacionalnega prehodnega sveta, ki je po strmoglavljenju Gadafija prevzel oblast v državi. Ta je že izrazil nasprotovanje oblikovanju regije na vzhodu države ter večkrat opozoril, da bi to utegnilo privesti do razpada države. Bolj kot federalizmu je prehodni svet naklonjen decentralizaciji države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.