Vodja IS Baghdadi se je po petih letih pojavil na videoposnetku

Islamska država je objavila videoposnetek svojega voditelja.
Oglej si celoten članek

Voditelj skrajne skupine Islamska država (IS) Abu Bakr al-Baghdadi se je po petih letih pojavil na propagandnem videoposnetku, v katerem priznava, da je njihova skupina poražena v mestu Bahhuz. 

V videoposnetku govori o večmesečnih bojih za mesto, ki velja za zadnjo utrdbo Islamske države na vzhodu Sirije in za poraz krivi "divjaštvo" kristjanov. 

"Bitka za Baghuz je končana," pravi v videoposnetku, medtem ko sedi sedi na tleh v dnevni sobi. "Pokazala je divjaštvo, brutalnost in slabe namene kristjanov do muslimanske skupnosti."

Na njegovi desni strani je prislonjena jurišna puška kalašnikov, pogovarja pa se s stremi moškimi, ki so na posnetku zamegljeni. 

Sporočajo, da je njihov vodja še živ

Tuji mediji poročajo, da želi IS z videoposnetkom verjetno sporočiti, da je njihov vodja še živ. Na avdioposnetku se je v zadnjih letih pojavil večkrat, nazadnje avgusta lani, a zaradi njegove odsotnosti na videu so obstajale špekulacije, da morda sploh ni več živ. 

V svojem govoru je omenil tudi velikonočne napade v Šrilanki, v katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi, za katere je dejal, da so bili maščevanje za izgubo Baghuza. 

Kje je posnetek nastal, ni znano, prav tako ne, ali je posnetek avtentičen in kje se Baghdadi v resnici skriva. V javnosti se je prvič in zadnjič pojavil leta 2014 v Mosulu, ko je na območjih, ki jih je zasedla IS razglasil kalifat. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:46 30. April 2019.

    Prakso je pa opravljal pri Šišku v Mariboru? 😁😁😁😁

  • 17:15 30. April 2019.

    posnetek je verjetno iz Izraela in Baghdadi bo po potrebi živ tudi takrat ko bo že zdavnaj mrtev. https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/550882/conspiracy-ISIS-leader-Abu-Bakr-al-Baghdadi-Israeli-Intelligence-Agency-Mossad-spy

  • 10:25 30. April 2019.

    Študiral pa je v Ameriki .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.