Svet
1649 ogledov

Vodja IS Baghdadi se je po petih letih pojavil na videoposnetku

Abu Bakr al-Baghdadi
Islamska država je objavila videoposnetek svojega voditelja.

Voditelj skrajne skupine Islamska država (IS) Abu Bakr al-Baghdadi se je po petih letih pojavil na propagandnem videoposnetku, v katerem priznava, da je njihova skupina poražena v mestu Bahhuz. 

V videoposnetku govori o večmesečnih bojih za mesto, ki velja za zadnjo utrdbo Islamske države na vzhodu Sirije in za poraz krivi "divjaštvo" kristjanov. 

"Bitka za Baghuz je končana," pravi v videoposnetku, medtem ko sedi sedi na tleh v dnevni sobi. "Pokazala je divjaštvo, brutalnost in slabe namene kristjanov do muslimanske skupnosti."

Na njegovi desni strani je prislonjena jurišna puška kalašnikov, pogovarja pa se s stremi moškimi, ki so na posnetku zamegljeni. 

Sporočajo, da je njihov vodja še živ

Tuji mediji poročajo, da želi IS z videoposnetkom verjetno sporočiti, da je njihov vodja še živ. Na avdioposnetku se je v zadnjih letih pojavil večkrat, nazadnje avgusta lani, a zaradi njegove odsotnosti na videu so obstajale špekulacije, da morda sploh ni več živ. 

V svojem govoru je omenil tudi velikonočne napade v Šrilanki, v katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi, za katere je dejal, da so bili maščevanje za izgubo Baghuza. 

Kje je posnetek nastal, ni znano, prav tako ne, ali je posnetek avtentičen in kje se Baghdadi v resnici skriva. V javnosti se je prvič in zadnjič pojavil leta 2014 v Mosulu, ko je na območjih, ki jih je zasedla IS razglasil kalifat. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:46 30.april 2019.

  Prakso je pa opravljal pri Šišku v Mariboru? 😁😁😁😁

 • Avatar stoychi
  stoychi 17:15 30.april 2019.

  posnetek je verjetno iz Izraela in Baghdadi bo po potrebi živ tudi takrat ko bo že zdavnaj mrtev. https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/550882/conspiracy-ISIS-leader-Abu-Bakr-al-Baghdadi-Israeli-Intelligence-Agency-Mossad-spy

 • Avatar Leon
  Leon 10:25 30.april 2019.

  Študiral pa je v Ameriki .