Vohunska afera v Makedoniji

Foto: Žurnal24 Število elektronskih naprav, ki bodo dostopale do spleta, se bo v desetih letih
Makedonski časnik trdi, da so iz makedonske obveščevalne službe izginili strogo zaupni podatki in prišli v roke bolgarski službi državne varnosti.
Oglej si celoten članek

Makedonski časnik Dnevnik je konec avgusta objavil članek, v katerem trdi, da so iz prostorov makedonske varnostno-obveščevalne službe odnesli pomembne podatke in jih predali bolgarski službi za državno varnost.

Storilec naj bi bil zaposlen v obveščevalni agenciji, med strogo zaupnimi podatki, ki jih je ukradel, pa naj bi bili tudi seznami makedonskih tajnih agentov in načrti za operacije.

Domnevni storilec je, po navedbah časnika, vnuk nekdanje ministrice za notranje zadeve Doste Dimovske, sedanje direktorice makedonskega kulturnega središča v Sofiji.

Kraja podatkov bo po trditvah časnika ohromila delo celotne tajne službe, ki naj bi potrebovala dvajset let, da si opomore.

Makedonske oblasti trdijo, da o kraji podatkov in njihovi predaji Bolgariji ne vedo nič. Notranje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da so informacije o kraji popolnoma napačne. Napovedalo je, da bo primer preiskalo in poiskalo ljudi, ki so odgovorni za to, da so takšne informacije prišle v javnost in resno ogrozile varnost države.

Afera je zanetila tudi spor med predsednikom Brankom Crvenkovskim in premierjem Nikolo Gruevskim. Predsednik Crvenkovski zahteva temeljito preiskavo, v kateri bi ugotovili, kaj se je dejansko zgodilo ter kaznovali storilce in odgovorne, v premierjevem kabinetu in na ministrstvu za notranje zadeve pa so ogorčeni, da predsednik države dvomi v resničnost trditev vladnih ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.