Svet
12 ogledov

Vohunska afera v Makedoniji

Število elektronskih naprav, ki bodo dostopale do spleta, se bo v desetih letih Žurnal24 main
Makedonski časnik trdi, da so iz makedonske obveščevalne službe izginili strogo zaupni podatki in prišli v roke bolgarski službi državne varnosti.

Makedonski časnik Dnevnik je konec avgusta objavil članek, v katerem trdi, da so iz prostorov makedonske varnostno-obveščevalne službe odnesli pomembne podatke in jih predali bolgarski službi za državno varnost.

Storilec naj bi bil zaposlen v obveščevalni agenciji, med strogo zaupnimi podatki, ki jih je ukradel, pa naj bi bili tudi seznami makedonskih tajnih agentov in načrti za operacije.

Domnevni storilec je, po navedbah časnika, vnuk nekdanje ministrice za notranje zadeve Doste Dimovske, sedanje direktorice makedonskega kulturnega središča v Sofiji.

Kraja podatkov bo po trditvah časnika ohromila delo celotne tajne službe, ki naj bi potrebovala dvajset let, da si opomore.

Makedonske oblasti trdijo, da o kraji podatkov in njihovi predaji Bolgariji ne vedo nič. Notranje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da so informacije o kraji popolnoma napačne. Napovedalo je, da bo primer preiskalo in poiskalo ljudi, ki so odgovorni za to, da so takšne informacije prišle v javnost in resno ogrozile varnost države.

Afera je zanetila tudi spor med predsednikom Brankom Crvenkovskim in premierjem Nikolo Gruevskim. Predsednik Crvenkovski zahteva temeljito preiskavo, v kateri bi ugotovili, kaj se je dejansko zgodilo ter kaznovali storilce in odgovorne, v premierjevem kabinetu in na ministrstvu za notranje zadeve pa so ogorčeni, da predsednik države dvomi v resničnost trditev vladnih ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.