Vojakom naj bi delil viagro

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Nov vidik Gadafijeve represije: množična posilstva. Vojakom naj bi delil viagro, da bi spodbujal njihov spolni nagon.
Oglej si celoten članek

Generalni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno Ocampo dejal, da obstajajo dokazi, ki govorijo o tem, da je libijski voditelj Moamer Gadafi kot orožje proti uporniškim silam naročal množična posilstva. Kot je dejal, je to nov vidik njegove represije. "Do zdaj tega sredstva za nadzor ni uporabljal," je dejal. "Na začetku smo dvomili v to, vendar smo zdaj vedno bolj prepričani, da so se posilstva zgodila," je dejal.

Povedal je, da je težko oceniti, kako razširjena so bila posilstva. "Na nekaterih področjih je bilo posiljenih okoli sto žensk. Vprašanje za nas je, ali lahko odgovornost za ta posilstva pripišemo Gadafiju ali je to nekaj, kar se je zgodilo spontano," je povedal in dodal, da so priče potrdile tudi, da so progadafijevskim varnostnim silam razdeljevali viagro, da bi povečali njihov spolni nagon in na ta način spodbujali posilstva. "Radi bi preverili, ali je bil vpleten," je dejal. Libijske oblasti obtožb ICC, katere jurisdikcije ne priznava, za zdaj niso komentirale.

Prejšnji mesec je Moreno Ocampo zaprosil ICC, naj izdajo zaporni nalog za Gadafija, njegovega sina Saifa Al Islama in šefa obveščevalcev Abdulaha Al Sanusija. Obtožil jih je storitve zločinov proti človečnosti in odgovornosti za napade na civiliste na začetku protivladnih demonstracij v februarju, v katerih je umrlo med 500 in 700 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.