Svet
8 ogledov

Vojakom naj bi delil viagro

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Nov vidik Gadafijeve represije: množična posilstva. Vojakom naj bi delil viagro, da bi spodbujal njihov spolni nagon.

Generalni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno Ocampo dejal, da obstajajo dokazi, ki govorijo o tem, da je libijski voditelj Moamer Gadafi kot orožje proti uporniškim silam naročal množična posilstva. Kot je dejal, je to nov vidik njegove represije. "Do zdaj tega sredstva za nadzor ni uporabljal," je dejal. "Na začetku smo dvomili v to, vendar smo zdaj vedno bolj prepričani, da so se posilstva zgodila," je dejal.

Povedal je, da je težko oceniti, kako razširjena so bila posilstva. "Na nekaterih področjih je bilo posiljenih okoli sto žensk. Vprašanje za nas je, ali lahko odgovornost za ta posilstva pripišemo Gadafiju ali je to nekaj, kar se je zgodilo spontano," je povedal in dodal, da so priče potrdile tudi, da so progadafijevskim varnostnim silam razdeljevali viagro, da bi povečali njihov spolni nagon in na ta način spodbujali posilstva. "Radi bi preverili, ali je bil vpleten," je dejal. Libijske oblasti obtožb ICC, katere jurisdikcije ne priznava, za zdaj niso komentirale.

Prejšnji mesec je Moreno Ocampo zaprosil ICC, naj izdajo zaporni nalog za Gadafija, njegovega sina Saifa Al Islama in šefa obveščevalcev Abdulaha Al Sanusija. Obtožil jih je storitve zločinov proti človečnosti in odgovornosti za napade na civiliste na začetku protivladnih demonstracij v februarju, v katerih je umrlo med 500 in 700 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.