"Vojna v Iraku bo kmalu pripadla zgodovini"

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Ameriški predsednik Barack Obama je danes pozdravil več tisoč vojakov, ki so se vrnili iz Iraka. Ob tem je dejal, da se skoraj devet let vojne v Iraku končuje. Ne z zadnjo bitko, ampak častno z zadnjim pohodom domov.
Oglej si celoten članek

Obama v govoru ni poskušal razglasiti zmage, ampak je večino časa namenil opisovanju začetka in poteka vojne, ki bo kmalu sodila v zgodovino, služenje ameriških vojakov pa bo ostalo za vse veke. Poudaril je, da zapuščajo suvereno in stabilno državo, s katero gradijo novo partnerstvo. "Kot vaš šef in v imenu hvaležnega naroda sem ponosen, da lahko končno rečem ti dve besedi: 'Dobrodošli doma!'," je rekel.

V Iraku je umrlo 4.500 ameriških vojakov, več kot 30 tisoč jih je bilo ranjenih. Do konca leta naj bi se od tam umaknili vsi ameriški vojaki, kar javnost odločno podpira in Obami to ne bo škodilo na volitvah prihodnjega novembra. Dodal je: "Vojna v Iraku bo kmalu pripadla zgodovini, vaše delo pa pripada celotni dobi. Hvaležni smo in se vam zahvaljujemo."

Vojne sicer ni začel Obama, ampak njegov predhodnik, republikanski predsednik George W. Bush. Obama je bil takrat še državni senator Illinoisa, ki je vojni nasprotoval, kar je bilo ključnega pomena za to, da je leta 2008 osvojil nominacijo demokratske stranke proti Hillary Clinton.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.