Svet
8 ogledov

"Vojna v Iraku bo kmalu pripadla zgodovini"

Obama na Twitterju Reševalni pas/Twitter
Ameriški predsednik Barack Obama je danes pozdravil več tisoč vojakov, ki so se vrnili iz Iraka. Ob tem je dejal, da se skoraj devet let vojne v Iraku končuje. Ne z zadnjo bitko, ampak častno z zadnjim pohodom domov.

Obama v govoru ni poskušal razglasiti zmage, ampak je večino časa namenil opisovanju začetka in poteka vojne, ki bo kmalu sodila v zgodovino, služenje ameriških vojakov pa bo ostalo za vse veke. Poudaril je, da zapuščajo suvereno in stabilno državo, s katero gradijo novo partnerstvo. "Kot vaš šef in v imenu hvaležnega naroda sem ponosen, da lahko končno rečem ti dve besedi: 'Dobrodošli doma!'," je rekel.

V Iraku je umrlo 4.500 ameriških vojakov, več kot 30 tisoč jih je bilo ranjenih. Do konca leta naj bi se od tam umaknili vsi ameriški vojaki, kar javnost odločno podpira in Obami to ne bo škodilo na volitvah prihodnjega novembra. Dodal je: "Vojna v Iraku bo kmalu pripadla zgodovini, vaše delo pa pripada celotni dobi. Hvaležni smo in se vam zahvaljujemo."

Vojne sicer ni začel Obama, ampak njegov predhodnik, republikanski predsednik George W. Bush. Obama je bil takrat še državni senator Illinoisa, ki je vojni nasprotoval, kar je bilo ključnega pomena za to, da je leta 2008 osvojil nominacijo demokratske stranke proti Hillary Clinton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.